Почела берба руске џанарике :: Semberija INFO ::

 

Почела берба руске џанарике


На имању Радомира Стојановића, у семберском селу Љељенча, почела је берба руске џанарике, сорте “кримска жута”, која води поријекло из Русије, а у народу је позната и као кајсија. Ово воће је карактеристично по крупним жутим плодовима који рађају скоро сваке године, са мањим или већим приносом, а њен сок је неутралан, те се користи у индустрији прераде воћа и производњи воћних сокова.



 Стојановић очекује род од 20 до 30 тона, колико је имао и ранијих година приноса са 600 стабала руске џанарике. Он ће, као и ранијих година, одређену количину руске џанарике испоручити бијељинском “Спектар дринку”.



Бранислав Томић, технолог у “Спектар дринку”, каже да ће ове године откупити свега око двадесет одсто планираних количина у односу на прошлу годину, јер имају залихе овог воћа у хладњачама.

“Руску џанарику ћемо ове године плаћати 40 пфенига по килограму. У Семберији је у протеклих неколико година подигнуто више засада руске џанарике, јер се показала као отпорна воћка на разне биљне болести, не треба користити заштитна хемијска средства, а сваке године даје и солидан род”, каже Томић, истичући да су већи засади руске џанарике подигнути у Љељенчи, Драгаљевцу, Сувом Пољу и другим семберским селима.

Берачи на имању Стојановића могу зарадити дневницу од 40 КМ, уз коју им је обезбијеђена и храна. Након што се плодови пажљиво отресу дугим моткама, слиједи онај тежи дио посла, када се руска џанарика купи у пластичне посуде са земље.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић