Објављени детаљи акције „АТМ“ и имена познатих Словенаца осумњичених да су прали новац у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Објављени детаљи акције „АТМ“ и имена познатих Словенаца осумњичених да су прали новац у БиХ


ЉУБЉАНА - На подручју Словеније Национална истражна канцеларија спроводи више од 50 истрага због сумње у злоупотребу положаја и прање новца, а оне се, према сазнањима словеначког Н1, односе на грађевинске фирме и издавање фиктивних рачуна наводно за извођење грађевинских радова.

Како је први објавио портал Нецензурисано, а незванично потврдио и словеначки Н1, међу осумњиченима је и Милан Мандарић, бивши власник Фудбалског клуба Олимпија, који је водио неколико пројеката некретнина у Словенији.

Како јавља Н1 Словенија, под истрагом је и Михаел Стрмљан, један од најбогатијих Словенаца и власник Актива групе која се бави чишћењем и осигурањем. Компанија Актива Чишчење је само од 2017. од јавних потрошача добила укупно више од 33 милиона евра.

Овај медији наводи да је под иsтрагом и фирма В3, коју води Мирослав Видаковић, која је у посљедње двије године изводила разне грађевинске радове за поједине буџетске кориснике, такође под истрагом.

Укупна противправна имовинска корист, која је прибављена извршењем наведених кривичних дјела, износи више од пет милиона евра. Из Управе полиције саопштили су да је за кривично дјело злоупотреба положаја запријећена казна затвора од једне до осам година, прање новца до осам година, а кривично дјело удруживање од три мјесеца до осам година затвора.

Извор Н1 наводи да је фиктивна фирма у БиХ издавала фиктивне фактуре фирмама у Словенији, гдје је, према сазнањима Н1, планирана операција прања новца, а тај новац је потом у готовини враћен Словенији. Према сазнањима Н1, он  се требао подизати картицама банке из БиХ на банкоматима у Словенији. У Словенији је приведена једна особа.

Из Управе полиције саопштено је да су кривична дјела која истражују нанијела штету неколико компанија широм Словеније. За кривична дјела осумњичено је 36 лица, док се тренутно истражне радње односе на 42 физичка лица и 36 правних лица. Приведена је једна особа.

Током међународне акције "АТМ" на подручју Зенице и Сарајева ухапшено је осам особа због сумње да су учествовале у прању новца, а истрага је показала да је од октобра 2016. до фебруара ове године у БиХ "опрано" више од 7, 4 милиона КМ стечених кривичним дјелима у Словенији.

Акцију је извела Агенција за истраге и заштиту СИПА из које саопштено да осумњичене терете за организовани криминал и прање новца.

- На подручју Сарајева и Зенице извршени су претреси на 14 локација, а слободе је лишено осам особа због организованог криминала и прања новца.

Приликом претреса откривена је и привремено одузета одређена количина пословне и банковне  документације, рачунари као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку-наводи се у саопштењу СИПА.

Додаје се да је путем банака извршена провјера рачуна и сефова осумњичених лица, којом приликом је  привремено обустављена трансакција у износу од 69.024  КМ.

- У  периоду од октобра 2016. године до фебруара 2023. године на подручју БиХ извршено је прање више од 7,4 милиона конвертибилних марака стечених кривичним дјелима почињеним на штету већег броја правних лица из  Словеније - стоји у саопштењу СИПА.


Глас Српске