ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РС: Осигураници са мјером изолације имају право на боловање :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РС: Осигураници са мјером изолације имају право на боловање


Осигураницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске, којима су рјешењем прописане мјере изолације, имају право на боловање, потврђено је порталу “Семберија инфо” у ФЗО РС. 

У ФЗО појашњавају да је, према Правилнику о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене спријечености за рад, предвиђена  могућност боловања због спровођења прописаних мјера обавезне изолације као клицоноше или појава заразне болести у његовој околини.

Портпарол ФЗО РС Дарија Филиповић Остојић напомиње да накнаду плата за боловања до 30 дана финансира послодавац, а да за боловања дуже од 30 дана накнаду плате послодавцима рефундира ФЗО РС.

“Иначе, Фонд за боловања дужа од 30 дана послодавцима рефундира нето плату у износу од 70 одсто, осим за посебне случајеве, попут заразних болести и слично, када послодавцима рефундира нето плату у износу од 90 одсто, каже Филиповић Остојић. 

Према њеним ријечима, Правилником је дефинисано да, уколико је неспособност за рад проузрокована изолованошћу као клицоноше или појаве заразне болести у његовој околини, Фонд послодавцима за боловања која су дужа од 30 дана рефундира нето плату у износу од 90 одсто. 
 
“Правилником је регулисано да послодавац за боловања до 30 дана исплаћује плату у износу од 70 до 90 одсто, у складу са општим актима послодаваца," каже Филиповић Остојић

​Семберија инфо - З. Кусмук