Кошаркашка Лига БиХ почеће идућег викенда: Босна се опоравила три дана пред старт :: Semberija INFO ::

 

Кошаркашка Лига БиХ почеће идућег викенда: Босна се опоравила три дана пред старт


БАЊАЛУКА - Кошаркашки клуб Босна Ројал наступиће идуће сезоне у Лиги БиХ, тако да нема ништа од шокантне најаве да су пред гашењем, односно да неће играти у елитном разреду.

Некадашњи шампион Европе по ко зна који пут узбуркао је јавност јавним признањем да немају средстава да почну са радом, али су ствари изглађене три дана пред почетак такмичења па ће бити спремни за наступ у првом колу, када гостују код Младости у Мркоњић Граду. Сарајлије су најављивале да ће играти са јуниорским тимом, па шта год да ураде, јер је и то боље од селидбе у нижи ранг, а уз то не желе да додатно брукају име европског шампиона. Посљедњих дана, док су легенде клуба кукале по медијима о тужној судбини бившег великана југословенске кошарке, управа је далеко од очију јавности ангажовала три квалитетна појачања Александра Соколовића, Луку Игрутиновића и Мухамеда Пашалића, који су до сада углавном играли у клубовима који су се борили за највиши пласман у БиХ.

Три дана пред заказани почетак такмичења разријешене су многе ствари које су оптерећавале клубове протеклих мјесеци. Лига БиХ бројаће 13 екипа умјесто планираних 14, што значи да Игокеа неће играти први дио, јер наступа у АБА лиги, као и ФИБА Лиги шампиона, док би учешће на трећем фронту било физички неоствариво. Александровчани ће се придружити остатку тимова када буде формирана Лига шест, у коју ће ући првих пет тимова са табеле.

Календар такмичења неће бити мијењан, с тим што ће у сваком колу једна екипа увијек бити слободна и у суботу ће снаге одмјерити Спарс - Леотар (17), Широки - Челик (18), Борац - Слобода (19), Промо - Братунац (19), Младост - Босна Ројал (19). У недјељу ће играти Чапљина - Какањ (18), док је слободна екипа Зрињског.

Сви тимови добили су “ковид” протокол којим је предвиђено понашање свих актера утакмица. Њиме је прописано да у дворани може бити највише 50 особа, у шта спадају играчи, стручни штаб и службена лица, као и особље хале. Дворана ће бити подијељена на активну и пасивну зону. У активној ће смјети да борави 40 особа, док ће у пасивној бити остатак и ту ће бити смјештена логистика и техника.

Кошаркашице

Утакмицом Бановића и Коњица, која је на распореду вечерас од 17.30 часова, почеће такмичење у Лиги БиХ за кошаркашице, која ће такође бројати 13 клубова, као и у мушкој конкуренцији. У суботу играју: Феникс - Јединство (16.30), Рудар спорт - Џампер (19), Челик - Леотар 03 (19), Орлови - Игман (19). Недјеља: Брчанка - Млади Крајишник (18). Слободна је екипа Плеј офа.

Леотар

Екипа Леотара у нову сезону ући ће појачана за Бојана Плакаловића. Игра на позицији бека, има 22 године и стиже из Студентске лиге факултета УХТА из Русије.

Глас Српске