Милица Деура: Оставићемо срце и на Евробаскету :: Semberija INFO ::

 

Милица Деура: Оставићемо срце и на Евробаскету


На Евробаскет идемо да се покажемо у најбољем свјетлу, да се боримо и оставимо срце на паркету као што смо и на свим квалификационим утакмицама, рекла је капитен женске кошаркашке репрезентације БиХ Милица Деура.

Бх. кошаркашице на импресиван начин су закључиле најуспјешније квалификације у историји. "Змајице" су пласман на Европско првенство, прво након 22 године, избориле са скором од пет побједа и једним поразом, што их је као једну од пет другопласираних селекција одвело међу 16 најбољих на Старом континенту. Након кључног тријумфа над Швајцарском, пуленке Горана Лоје су у посљедњем колу декласирале репрезентацију Естоније (78:52). Био је то сусрет на којем су се све играчице уписале у листу стријелаца, а предњачила је Мелиса Брчаниновић са 23 поена и 16 скокова.

Све је почело и завршило у Оренбургу (Русија), који ће дуго остати у сјећању бх. дама. Прво су сензационално савладале Русију, а затим су побиједиле Швајцарску и Естонију. Услиједио је пораз од Рускиња, те већ поменуте побједе у "балону" у Оренбургу против Швајцарске и Естоније.

"На почетку квалификација вјерујем да нико није очекивао да ћемо имати овакав скор и резултат на крају. Од прве побједе против Русије управо у Оренбургу, гдје смо на крају и овјерили пласман на Европско првенство, из утакмице у утакмицу смо показивали да нам је мјесто међу најбољим екипама Европе. Направили смо историјски успјех, након 22 године бићемо поново на европској смотри", истиче Деура, која предводи ову сјајну генерацију бх. кошаркашица?, и додаје:

"Свакако да одлазак на ЕП много значи и свакој играчици посебно, јер зна се да су велика такмичења увијек максимално испраћена. Пресрећна сам и поносна на цијелу екипу. Желим да захвалим свима који нас прате и подржавају јер нам то пуно значи и даје вјетар у леђа.

Нема сумње да у бх. табору жељно ишчекују жријеб, након којег ће се знати с киме ће БиХ водити битке на шампионату. Најбитније ће бити да све дјевојке буду здраве, односно да се све повријеђене играчице опораве, а уколико буду комплетне јасно је да би могле бити нагазна мина на предстојећем Европском првенству.

Иначе, у посљедњем колу визу за Шпанију и Француску визирала је Црна Гора, тако да ћемо на ЕП гледати чак пет балканских селекција. Црногорке су славиле кључну побједу против Израела (78:52), те се као и БиХ као једна од најбоље другопласираних репрезентација пласирала у завршницу такмичења. Србија је пласман на ЕП овјерила сигурним тријумфом над Литванијом (96:61). Дакле, као првопласиране селекције из група на ЕП су се пласирале: Бјелорусија, Белгија, Хрватска, Чешка, Русија, Србија, Словачка, Словенија и Шведска, док су Босна и Херцеговина, Грчка, Италија, Црна Гора и Турска то урадиле као другопласиране репрезентације.

Независне новине