Реиму побједа у Бањалуци и жута мајица :: Semberija INFO ::

 

Реиму побједа у Бањалуци и жута мајица


БАЊАЛУКА - Побједник 15. издања Трке “Београд-Бањалука” је бициклиста екипе “Мазовже серце Полски” Микел Реим, који је преотео жуту мајицу Јустину Волфу, захваљујући одличној вожњи у посљедњој етапи која је почела у Приједору, а већ традиционално завршила у Бањалуци.

“Тачно 170 бициклиста из 30 земаља свијета превезли су током четири дана 510 километара и учинили да трка ове године буде далеко најјача и најузбудљивија, чему свједочи чињеница да је Естонац славио са само секундом предности у односу на Волфа”, саопштено је из прес-службе трке “Београд-Бањалука”.

Ово је други узастопни тријумф за пољски тим, пошто је побједнички шампањац прошле године отворио Јакуб Качмарек.


У саопштењу је наведено да су Пољаци имали најбољу тактику, а Реим је сачувао снагу за финиш у којем је славио испред Андрее Гвардинија из румунског “Ђотија” и Леонарда Маркиорија који наступа за италијански “Андрони Ђокатоли”.

Реим је рекао да му се коначно све поклопило у овој посљедњој етапи и да је био добар и прве три, али да су му се дешавали пехови.

“Сада ми се све вратило и ово је сигурно један од највећих успјеха у каријери. Пријатно сам се осјећао током сва четири дана, а уз побољшање ситних детаља ова трка може да буде међу двије-три најбоље у првој категорији”, рекао је побједник, који долази из Естоније.

Волф је рекао да је прилично разочаран јер је изгубио жуту мајицу због једне секунде.

“Ипак, ово је за мене била добра трка у којој сам показао да се могу такмичити на највишем нивоу”, рекао је Волф.

Бијелу мајицу, намијењену најбољем возачу до 23 године, кући је однио Украјинац Андриј Пономар Андрони, који вози за италијански про континентал тим “Андрони Ђокатоли”.

Најбољи брдски возач је Данијел Оер из екипе “ВСА КТМ Грац”, због чега је заслужио плаву мајицу, док је црвену - за најбољег спринета обукао његов тимски колега Александер Грацер.

Оно што је дало посебан шмек трци јесте велики број гледалаца дуж стазе куда се караван кретао, а тако је било у посљедњој етапи у Козарској Дубици и Градишци, као и Малом Разбоју, родном мјесту олимпијцу Југославије Танасије Куваље, те оснивача трке Тихомира Куваље.

Директор Трке Владимир Куваља истакао је да је у свим градовима био одличан амбијент.

“Срећан сам што је све прошло без проблема у овим изазовним временима, а посебно што је моја Бањалука на величанствен начин дочекала бициклисте”, рекао је Куваља.

Бициклисте је у Бањалуци дочекао градоначелник Драшко Станивуковић, који је рекао да недостаје оваквих манифестација које показују како спорт спаја људе.

Он је оцијенио да се изрека да сви путеви воде у Рим сада може примјенити за Бањалуку, која је угостила бициклисте са пет континената.

“Поносан сам и срећан што нам је трка уједно помогла да се зближимо са колегама из неколико градова Српске и Србије”, рекао је Станивуковић.

Министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић нагласила је важност трке, која већ 15 пута окупља бициклисте из свих крајева свијета.

У циљу су бициклисте поздравили и градоначелник Приједора Далибор Павловић, који је одушевљен што је град на Сани први пут био домаћин етапе, као и представници градских власти Обреновца и Шапца.

Срна / Глас Српске