​Из архива Фудбалског клуба Пролетер Дворови  :: Semberija INFO ::

 

​Из архива Фудбалског клуба Пролетер Дворови 


Први пут у бившој Југославији

Мај мјесец 1972. године уписан је златним словима у историји Фудбалског клуба ,,Дворови''. Те године, на крају првенства у Брчанској подручној лиги, клуб осваја прво мјесто и пласира се у ,,А групу босанске сјевероисточне зоне''. Пласману је претходила врло интересантна сезона у такмичењу, гдје су се одмах издвојиле двије екипе и то ФК ,,Подриње'' Јања и ФК ,,Пролетер'' Дворови и које су до предзадњег кола водиле велику борбу за освајање првог мјеста.

- Освануо је диван прољетни дан, 30. мај 1972. године, а била је то недјеља. У Јањи се игра дерби утакмица за освајање првог мјеста између ФК ,,Подриња'' и ФК ,,Пролетера''. Од јутарњих сати у Дворовима и Јањи се само говори о том догађају. Већ од поднева из Дворова, клупски аутобус ,,Лајка'' превози навијаче у Јању. Неки одлазе бициклима, неки аутомобилима. Још јуче отишла је екипа у карантин у мотел ,,Гучево'' и отуда ће директно на утакмицу. Стадион ,,Подриња'' препун. Окупило се неколико хиљада љубитеља фудбала да прате овај несвакидашњи догађај.
За екипу ФК ,,Пролетер'' ће наступити: Риџвеј Хамзић Липа, Славко Ракић, Миро Ранкић, Дико Јовановић, Сулејман Чорбић, Боро Милошевић, Стевица Јефтић, Веселин Нешковић, Ранко Кулић, Мико Деспотовић, Ристо Војводић, Богдан Ранкић, Ацо Остојић, Томо Лазаревић, Тањо Рагиб, шеф Стручног штаба Неђељко Панић, а тренер је Стево Томић Дуре.

Утакмица, пуна шанси и добре игре, завршава се побједом Дворовљана резултатом 0:1. Историјски погодак постигао је Стевица Јефтић у другом дијелу утакмице.

У Дворовима славље. Мјештани и навијачи припремају свечани дочек испред и у тадашњој кафани ,,Турист''. Играчи са тренерима одлучују да у спортској опреми дотрче из Јање у Дворове, што су и учинили, Протрчали су бијељинским корзом, уз овације присутних, а онда, у вечерњим сатима стигли у Дворове. Сваког играча понаособ унијели су навијачи у кафану, гдје је фешта трајала до јутарњих  сати.

Био је то историјски успјех клуба, јер је то било први пут у бившој Југославији да се једно село пласира у тако висок ранг такмичења које је у том моменту било треће такмичење по рангу на нивоу бивше СФРЈ. Наравно, након тога клуб је оснажен, организован и годинама се такмичио у наведеном рангу, све док није поново дошло до реорганизације такмичења у СФРЈ. Ова генерација фудбалера је и данас окосница ветеранског дружења чланова ФК ,,Пролетер'' Дворови које се традиционално организује на почетку јуна сваке године'', потрудио се да из архива ФК ,,Дворови'' подсјети на славне дане клуба и Дворова Владан Симеуновић.

Семберија инфо