Бајка се наставља: Змајице у четвртфиналу Европског првенства :: Semberija INFO ::

 

Бајка се наставља: Змајице у четвртфиналу Европског првенства


Фото - ФИБА
Женска кошаркашка репрезентација БиХ наставила је да пише најљепше странице историје бх. кошарке.

"Змајице" су данас у бараж мечу за четвртфинале савладале селекцију Хрватске са 80:69  и тако се пласирале међу осам најбољих репрезентација Старог континента. У четвртфиналу ће у сриједу играти против највећег фаворита за злато, селекције Француске.

„Змајице“ су добро отвориле меч и повела са 5:1, али су Хрватице узвратиле серијом 10:0, након чега је Горан Лојо тражио тајмаут. Услиједила је сјајна реакција, па су бх. даме на крилима Анђеле Делић двије минуте до краја периода стигле на само минус 1 (16:17). На крају први 10 минута БиХ је водила 19:18.

 Хрватска је боље отворила други период, те је у 15.минути имала плус 8 (29:21). Бх. кошаркашице су у тим тренуцима тешко долазила до поена, али су се брзо вратиле у живот, те пришле на прихватљивих 26:29. Након веома тешких и нервозних минута резултат је гласио 36:33 за Хрватску.   

У трећем периоду настваљена је нервозна игра на обје стране, бх. кошаркашице никако нису успјеле да повежу неколико добрих напада. Упркос томе БиХ је била у игри, у 26.минути Хрватице су имале кош предности (44:43). Поенима Џонкел Џонс БиХ је након дужег времена прешла у водство (46:44). Након 30 минута БиХ је водила 52:50.

У посљедњем периода виђена је драма. Прво је Делићка, а онда Џонс погодиле двије тројку, у 36. минути је 63:56. До краја су бх. даме успјеле остати смирене и уписати нову историјску побједу на Еуробаскету, вриједну четвртфинала. Бриљирале су Николина Делић, као и Миљана Џомбета уз сјајну Џонс, а у добру игру се уклопила и Мелиса Брчаниновић.  

Најефикаснија у бх. тиму била је Џонс са 24 поена и 17 скокова. Сјајне роле имале су Николина Бабић (16), Анђела Делић (12) и сјајна Миљана Џомбета (14), која је била фактор x у овом мечу. Марица Гајић је додала 7 поена и 8 скокова. Такође је сјајна била и Мелиса Брчаниновић са пет кошева.

Независне новине - Един Спржо