ТЕК ЈЕ ПОЛОЖИО ВОЗАЧКИ, А ВЕЋ ЈЕ СТУБ ОДБРАНЕ ЛИДЕРА: "ПРВА ПЛАТА? ОДВЕО САМ ПОРОДИЦУ У ПОДМИРУ" :: Semberija INFO ::

 

ТЕК ЈЕ ПОЛОЖИО ВОЗАЧКИ, А ВЕЋ ЈЕ СТУБ ОДБРАНЕ ЛИДЕРА: "ПРВА ПЛАТА? ОДВЕО САМ ПОРОДИЦУ У ПОДМИРУ"


Напустити породицу и најбоље пријатеље као тинејџер и отићи у нову средину, можда и постати свој човјек прије планираног, није никада лако. Међутим уколико желите постати успјешан споритиста и фудбалер рани одласци по нове изазове су природан процес. То је недавно искусио и дечко који је одушевио на старту нове сезоне Премијер лиге. 

Увођењем правила да најмање двојица играча млађих од 21 године морају почети утакмицу Премијер лиге на старту нове сезоне до изражаја је дошло неколико фудбалера који су на сјајан начин искористили прилику.

Након пет одиграних утакмица Тузла Сити је водећа на табели, а стуб одбране тузланског премијерлигаша чини 18-годишњи Мустафа Шукиловић који је стигао као непознаница. Није ни планиран за први тим, а брзо је постао стандарадан у првих 11. На терену дјелује непримјетно, нема панике, нема крупних грешака, сигуран с лоптом у ногома, одличан у скоку. 

"Почео сам у ФК Подриње из Јање као пионир, ту сам направио прве фудбалске кораке, затим сам прешао кадетске селекције Радника, гдје сам провео три године, од ове године сам члан Тузла Ситија. Дебитовао сам у Премијер лиги у посљедњем колу прошле сезоне против Широког Бријега", казао је Шукиловић на почетку разговора за СпортСпорт.

План Тузла Ситија са јуниорским репрезентативцем БиХ је био да га користи у У19 селекцији, међутим мало им је "покварио" планове, наравно у позитивном смислу.

"Дошао сам да будем члан јуниорске селекције, али како су текле припреме, све се добро развијало. Поклопило ми се све и с правилом да требају играти играчи до 21 године и добро је за сада. Добра је атмосфера, добри резултати и надам се да ћемо овако наставити у наредном периоду."

Шукиловић је најмлађи првотимац, почетком године је напунио 18 година. Недавно је положио возачки, а како каже на тренинге путује са Сулејманом Крпићем.

"Ту је неколико искусних играча. Најбољи однос имам са Сулејманом Крпићем и Хусом Каријашевићем који ми највише помажу око индивидуалних ствари. Сваки њихов савјет је драгоцијен и упијам знање од њих.

"Највише се дружим с Крпићем. Положио сам возачки прије три или четири мјесеца, али на тренинге ме вози Крпић. Прави је лидер у свлачионици, свима помаже, са свима је у добром односу."

Тузла Ситија је у уводним колима играо против Сарајева, Жељезничара и Тузла Ситија. Голобради младић из Јање је у сваком сусрету дјеловао сигурно и стабилно. У посљедњем сусрету без проблема је изашао на крај с Немањом Билбијом.

"Најтеже ми је било играти у посљедњем колу против Немање Билбије. Стварно добар играч, има идеалан тајминг на скок, окретељив је и незгодан за чување."

Иако је дешњак, каже да му је драже играти на позицији лијевог штопера.

"Могу играти на обје позиције, лијевог или десног штопера. Иако сам дешњак више ми одговара да играм на лијевој страни јер примам лопту лијевом и одмах је прослиједим десном ногом."

Као млади фудбалер нема неки посебан ритуал за утакмицу. Максимални фокус је на игру и противника. Похвалио је и помоћника Хусрефа Мусемића Џениса Ћосића.

"Помоћни Џенис Ћосић ми стварно сваки тренинг говори шта и како, да ми инструкције, познаје играче пуно више од мене, значајно ми помаже у самој припреми утакмице те ми каже више информација о самом играчу којег ћу чувати."
"Одувијек сам играо на позицији штопера, био сам доминантан у висини. Кад неком кажем које сам годиште и колико година имам нико ми не вјерује. Добро је то што сам рођен 1. јануара, што не вучем године па имам још двије године играти као бонус играч."

Када су у питању фудбалски укуси ту влада контраст. С посебном пажњом прати игре досадашње легенде Реала, Серхија Рамоса, а омиљени инострани клуб му је Барселона.

"Посебно ме импресионира Сергио Рамос, пратим његове утакмице и како игра. Навијач сам Барцелоне, али Рамос ми се стварно свиђа. Сада када је Меси отишао пола навијача Барцелоне ће прећи да навија за ПСГ", у шали говори овај 18-годишњак.

Сваку слободну прилику настоји да искористи родни крај, посјети пријатеље, родбину и чланове уже породице. Посебно је дирљива прича о томе како је потрошио своју прву плату.

"Добро се сјећам своје прве фудбалске плате. Одвео сам породицу у велики тржни центар у подмиру и купили смо све што је било потребно. И дан данас ми родитељи говоре како сам урадио добру ствар и да се не стидим одакле сам", казао је надарени дефанзивац.

Шукиловић нам је за крај испричао да нема намјеру и запоставити своју едукацију. Ускоро планира уписати неки курс страних језика како би проширио своје знање што најбоље говори о његовим амбицијама.

(спортспорт.ба)