ЂОКОВИЋ У ФИНАЛУ УС ОПЕНА :: Semberija INFO ::

 

ЂОКОВИЋ У ФИНАЛУ УС ОПЕНА


Foto: Tanjug/AP
Послије велике драме, најбољи тенисер свијета је у пет сетова побиједио четвртог носиоца, Александера Зверева, 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2, и тако се пласирао у финале УС Опена.

Три сата и 37 минута фантастичног тениса, дивовске борбе, али у финале је могао само један, краљ тениса који ће играти против Данила Медведева за 21. гренд слем у каријери, четврти у Њујорку у његовом деветом финалу на Флашинг медоузу.

Меч је почео тако што су оба тенисера били веома сигурни у првим сервис гемовима и личило је да ће, ако тако наставе, догурати до тај-брејка.

На 2:2, Новаку је "запело" у петом гему, тај гем је извукао, а онда у сјајном седмом гему је успио да спаси прву брејк прилику за Зверева.

Нажалост у деветом гему је попустио, дуплом грешком је поклонио брејк Звереву и који је то објеручке прихватио.

Прве двије сет лопте није искористио, али јесте трећу и то пошто је Новак захватио лоптицу рамом, па је послије 36 минута игре Нијемац имао сет у џепу.

Виђали смо Новака у овој ситуацији на овом турниру, како губи почетни сет.

Ни сада га то није пореметило, напротив, брзо се прибрао и уз два поклона Зверева стигао до брејка за 2:0, а потом је одсервирао за 3:0.

Све је од тог тренутка било у томе да се држи сервис.

Није било тако једноставно, али Новак је издржао све покушаје Нијемца да се врати у том дијелу игре.

Послије 36 минута игре у том сету, Новак је дошао до новог брејка за 6:2 и изједначења у мечу, 1:1.

Жестока борба наставила се и у трећем сету гдје је Новак одмах у првом гему морао да спаси једну брејк лопту.

Још опасније је било у петом гему када је Зверев имао 15:40, али се Новак маестрално извукао и повео са 3:2.

Није било лако ни у седмом гему, али га је Новак добио, повео са 4:3, држао сервис и за 5:4.

И онда, какав десети гем, три сет лопте за Новака на сервис Нијемца. Прву не користи, а друга је била поен за анале када су размијенили чак 53 ударца, и Зверев је погодио за 30:40.

Међутим , Новак је успио да добије наредни поен, начини брејк и запечати трећи сет са 6:4.

Није добро кренуло у четвртом сету по Новака, у трећем гему је дозволио противнику да дође до брејка, а потом и да га "овјери", 1:3.

И ту је био проблем, Зверев није попуштао, Новак није налазио начин да врати изгубљено на почетку и послије два сата и 55 минута игре и 4:6, дошли смо до сета одлуке, првог за Новака на УС Опену још од меча са Вавринком 2013. године.

Од чега је Новаков ментални склоп, питали смо се свих ових година.

Мало је играча који би издржали психолошки тај повратак противника у меч и почели да играју као да се ништа није догодило.

Новак је одмах у другом гему искористио нешто слабији сервис Зверева да дође до брејка и потом га потврди, 3:0. И онда у наредном гему, дође и до новог брејка послије два велика, тешка промашаја Зверева - 4:0.

Послије 5:1, Новак није искористио прву прилику да ријеши меч, Нијемац је вратио један брејк за 5:2, али Ђоковић је потом докрајчио противника новим брејком.

И испоручио реванш за Токио.

(B92)