КИК БОКСЕР ЈАСМИН РАМИЋ, ПРИМЈЕР РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БИЈЕЉИНИ: Треће мјесто у свијету :: Semberija INFO ::

 

КИК БОКСЕР ЈАСМИН РАМИЋ, ПРИМЈЕР РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БИЈЕЉИНИ: Треће мјесто у свијету


Сваки град има људе који су по неписаним правилима живота имали све услове да не успију, али су они мислили другачије. Један од таквих је Бијељинац Јасмин Рамић, члан ромске заједнице у Бијељини, супруг, отац, спортиста.
 
Јасмин има 26 година, са супругом и четворо дјеце, живи у Малој Обарској. Његови родитељи нису превише марили око школовања своје дјеце, али је Јасмин, уз подршку свог учитеља и тренера успјешно завршио своје школовање. Данас је запослен у невладином сектору гдје своја искуства преноси, углавном, младим Ромима.



- Борим се да се ромска дјеца образују и заврше бар средњу школу. Као отац моје четворо дјеце живим за дан када ће ми донијети своје дипломе“, открива Јасмин своје жеље за Семберија инфо.

Много позитивних ствари у његов живот је дошло путем спорта. Јасминова велика љубав је кик бокс у којем је остварио добре резултате, захваљујући којима је постао и репрезентативац Босне и Херцеговине. Велике заслуге за свој успјех Јасмин приписује тренеру Димитрију Јовановићу, који је увијек био ту да помогне младом спортисти да превазиђе своје спортске и животне изазове.



- Кад сам, са својих 15 година почео тренирати, ишао сам и у школу, осјећао сам да не припадам осталим људима. И сматрао сам да смо ми Роми другачији људи. Затим како сам јачао, схватао сам да није тако. Имао сам резултате у школи и у спорту. Тада сам схватио да смо сви исти. И то ми је је дало снагу да се све више борим и остварим добре резултате. Роми могу бити успјешни и образовани. Да своју дјецу изведу на прави пут. Себи сам рекао, ја сам човјек и идем ка бољем. Ја могу као други људи да будем друштвено активан. Рекао сам нећу да се стидим себе и свог народа. Могу и ја успјети, могу да остварим свој циљ, да будем успјешан у нечему што волим!“ поносно истиче Јасмин Рамић, који је својим понашењем у рингу заслужио надимак „Лавље срце“.



Као члан репрезентације БиХ Јасмин је учествовао на Свјетском првенству у кик боксу које се од 15. до 24. октобра одржавало у Италији. Првенство је организовала најјача свјетска асоцијација WАКО. Јасмин је наступао у категорији lоw кiк до 71 килограма гдје је за четири дана имао четири веома захтјевне борбе. Иако су га многи са сумњом испратили на Свјетско првенство, „Лавље срце“ је у Италији остварило три велике побједе.

- Боксовао сам четири меча и морам истаћи да су то изванредни спортисти, савршено спремни. Потпуно различити од наших бораца из региона. Други меч сам боксовао против Руса, у својој каријери нисам имао чвршћег противника. Али ја сам свом снагом кренуо на њега, да га срушим и успио сам – побиједио сам га једногласном одлуком судија. Побиједио сам и у трећем мечу да би се у полуфиналу суочио са шестоструким свјетским прваком који је и на овом првенству освојио седму титулу свјетског шампиона. Довољно је рећи Александар Коновалов. Након пораза у полуфиналу а због остварене три побједе на првенству мени је аутоматски припала бронзана медаља“, са великом емоцијом прича за Семберија инфо Јасмин.
 
- Са једне стране Александар Коновалов, борац кога познаје цијели свијет, апсолутни владар планете у категорији до 71 кг. Са друге стране наш Јасмин, момак који се спремао у веома скромним условима али са великом жељом за побједом. Нашим радом показали смо да се уз велику жељу и храбро срце из готово никаквих услова може направити резултат. Када смо говорили о свјетском првенству, многи су говорили да је немогуће. Сада говоре да је Јасмин право изненађење овог свјетског првенства. Бронзана медаља у тврдој дисциплини је велика ствар за нас, велика ствар за наш клуб, велика ствар за наш град, велика ствар за нашу државу“, поручио је за Семберија инфо Димитрије Јовановић Рокс, тренер Кик бокс клуба „Пантер“.


​Семберија инфо