Ово су потенцијални ривали Србије у групи на Мундијалу :: Semberija INFO ::

 

Ово су потенцијални ривали Србије у групи на Мундијалу


Фудбалска репрезентација Србије направила је велики успјех и пласирала се на Мундијал у Катару послије побједе над Португалијом у Лисабону од 2:1, након чега је заузела прво мјесто у групи А.

Како се ближи крај квалификација, већ су познати и многи учесници Мундијала. Поред домаћина Катара и Србије, визу за Свјетско првенство обезбиједили су и Њемачка, Данска, Бразил, Француска, Белгија, Хрватска, Шпанија, Енглеска и Швајцарска. Близу да математички обезбиједе визу су и Аргентинци.

Нова имена сазнаћемо већ вечерас, када ће бити ријешено питање групе Г и да ли ће у Катар Холандија, Турска или Норвешка.

Први шешир је фактички већ познат и остаје да се види само да ли ће Италија кроз бараж успјети да се пласира на Мундијал и заузме мјесто у првом шеширу, или ће то мјесто заузети Данска или Португалија (ако се такође пласира кроз плеј-оф).

Састав првог шешира највјероватније ће изгледати овако (под условом да фаворити оправдају те улоге): Катар, Белгија, Бразил, Француска, Енглеска, Аргентина, Италија, Шпанија.

Потенцијални састав другог шешира према тренутном стању изгледа овако: Данска, Португалија, Мексико, САД, Њемачка, Холандија, Швајцарска и Хрватска.

У случају да Италија, Португалија и Холандија не обезбиједе Мундијал, шансу за други шешир редом чекају Уругвај, Колумбија и Шведска.

Пошто још готово двије трећине екипа треба да обезбиједи визу за Катар, тренутно је тешко предвидјети саставе трећег и четвртог шешира, јер ту може да дође до озбиљних измјена.

Такође је готово извијесно да ће Србија бити у трећем шеширу. Само неко чудо може да се деси, па да до Мундијала не стигну Италија, Португалија, Холандија, Шведска, Уругвај и Колумбија, а да Орлови у прјатељским утакмицама блистају и додатно напредују на ФИФА ранг листи. Шансе за ово су готово минималне, тако да се треба помирити с тим да ће Србија бити у трећем шеширу, па може да очекује доста јаку групу.

Међутим, како изабраници Драгана Стојковића Пиксија играју и са каквим ставом излазе на терен, Орлови никога не треба да се плаше, па отуда се можда и испуни жеља коју су исказали током славља у свлачионици - "Дајте Бразил да се играмо".

Интересантно је да Србија може да добије сличну групу као на претходном Мундијалу у Русији, када је била у групи са Бразилом и Швајцарском. То би била и сјајна прилика за освету послије болног пораза и провокација Гранита Џаке и Ђердана Шаћирија, који су головима обезбиједили Швајцарској пролаз даље.

Тренутно је још извијесно да ће Иран и Јужна Кореја бити на Мундијалу из азијских квалификација, а највјероватније и Саудијска Арабија, док ће се велика борба за директно мјесто водити између Аустралије и Јапана. У Јужној Америци је Аргентина готово и математички осигурала пласман, а у доброј позицији је и Еквадор, док се велика борба води између Колумбије, Уругваја, Чилеа и Перуа за преостала два мјеста.

Афричке квалификације тек треба да уђу у завршну фазу, тако да је ту потпуно непознато ко ће се пласирати, јер ће 10 побједника група играти међусобно плеј-оф у два меча и одредити ко иде на Мундијал. Тренутно су плеј-оф обезбиједили ДР Конго, Египат, Гана, Мали, Мароко и Сенегал, а недостају још четири тима (Обала Слоноваче или Камерун, Нигерија или Зеленортска острва, Тунис или Екваторијална Гвинеја, Алжир или Буркина Фасо).


Глас Српске