Ауто крос трка на стази Слобомир :: Semberija INFO ::

 

Ауто крос трка на стази Слобомир


Како нам се ближи почетак нове ауто картинг сезоне, АМКК ЖИГ ТИМ из Дворова организује прву овогодишњу ауто крос трку. Трка ће се бодовати за шампионат БиХ и отворено првенство РС, а возиће се на добро познатој стази Слобомир у недјељу, 17. априла 2022. године. Тренинг вожње почињу од 9 часова, а трка од 11 часова.

Како каже организатор, овај пут се очекује нешто мање такмичара него обично, јер је од ове године ступио нови правилник који је мало строжи за учеснике, а све у циљу побољшања безбједности свих учесника. 
-Сваке наредне трке очекује се све већи број учесника са новим, спремнијим и безбједнијим возилима’’, истиче организатор Саша Перић.



Нови правилник доноси нове заштитне кавезе (рол бар) за возаче, ватроотпорне тркачке комбинезоне, специјална тркачка сједиша и појасеве, те уклањање ојачања на возилима која би могла проузроковати штету на другим возилима или повриједити саме учеснике.

-Новитети не долазе само у том сегменту. Класе возила су измијењење, па сада имамо шест класа.
Класа I резервисана је за почетнике и ограничена је на 1200 ццм3 и старост возача од 16 до 21 године
Класа II је од 1201 ццм3 до 1400 ццм3 са погоном на предње точкове
Класа III је од 1401 ццм3 до 1600 ццм3 такође са погоном на предње точкове
Класа IV резервисана је за јаче машине од 1601 до 2000 ццм са истим погоном, као и предходне класе
Класу V чине возила са погоном на задњој осовини кубикаже од 1200 ццм3 до 2000 ццм3
Класу VI попуњавају возила преко 2000 ццм3, возила са погоном на четири точка, као и возила са турбо пуњачима и шпер мјењачима.

Што се тиче самог такмичења, систем квалификационих вожњи је промијењем, тако да ће сада сваки возач имати три вожње и три покушаја да се квалификује у полуфинале или финале што ће дати шансу и неким возачима који до сада нису имали велике шансе и завршавали су своје трке већ у првим круговима’’, појашњава директор дисциплине ауто крос А04 Ненад Стокић.

С обзиром да се трка одржава у вријеме Васкрса очекујемо да ће публика, како са ових простора тако и наши људи из иностранства доћи да подрже ове момке који улажу велике напоре и средства да одрже овај спорт у овим, заиста, тешким временима.

Сретно свим возачима и видимо се на стази…!’’, поручују организатори трке.