BICIKLISTIČKA TRKA "BEOGRAD - BANJALUKA" STARTUJE 13. APRILA :: Semberija INFO ::

 

BICIKLISTIČKA TRKA "BEOGRAD - BANJALUKA" STARTUJE 13. APRILA


Foto
Међународна бициклистичка трка "Београд – Бањалука" стартује у сриједу из главног града Србије а циљ је у граду на Врбасу 17. априла. Ово је 16. издање трке која се од 2007. до данас етабилирала као једна од најбоље организованих бициклистичких догађаја у овом дијелу Европе.

Такмичари екипа из тридесетак земаља попут САД, Канаде, Белгије, Италије...  ће за пет дана прећи укупно 568 километара од чега ће посљедњих тридесетак  возити улицама Бањалуке. Циљ је сада код Храма Хиста Спаситеља а новост је и пет етапа.

"Град Београд се ове године још јаче се укључио у трку и након Обреноваца стартује се према Бијељини, затим према Власеници и читав караван се сели у Добој, који је први пут један од градова домаћина. У најдужој етапи, учесници ће кренути из Добоја до Приједора, затим посљедња етапа иде од Дервенте преко Српца, Градишке, Лакташа и завршавамо у Бањалуци гдје се возе кругови кроз град", појаснио је Куваља и додао да континуитет одржавања ове манифесације није прекинут ни за вријеме најжешћег периода короне, 2020:
"Поносни смо на то што нам се екипе враћају, али и долазе нове".

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да је Бањалука поносни домаћин овог догађаја који је за град значајан по много чему.

"Ова трка има спортски, међународни, културни али и значај што повезује наше народе, грађане и градове. Бањалука ће увијек бити партнер овог догађаја Трка се генерално уклапа у једну визију Бањалуке у којој кажемо да људи љети иду на море, зими на планину, а за прољеће да изаберу наш град кији буја животом и догађајима", казао је Станивуковић  и позвао суграђане да 17. априла дочекају и поздраве учеснике трке.

Оснивач трке Тихомир Куваља подсјетио је да је прва трка одржана 2007. рекавши да су тада једва скупили довољан број такмичара и да је отада број учесника стално растао.

Помоћник министра за спорт у Министраству породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске Марио Ђуран истакао је значај трке са аспекта повезивања једног народа у двије државе, затим са туристичког аспекта јер долази велики број људи у Републику Српску.

О туристичком значају трке говорио је директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић, а о значају трке су говорили и представници градова Приједор и Градишка.
 
(Независне)