​КРОС РТС ДОЛАЗИ И У БИЈЕЉИНУ :: Semberija INFO ::

 

​КРОС РТС ДОЛАЗИ И У БИЈЕЉИНУ


У просторијама Педагошког факултета у Бијељини данас је потписан споразум о сарадњи између ове високошколске институције и представника манифестације „Крос РТС“.

„Крос РТС“ је највећа и најмасовнија атлетска манифестација у савременој Европи. Првобитно је, као идеја спортске манифестације потекао из студија Радио Београда у јесен 1990. године. Идеја је била да се на што више мјеста у Србији, организује такмичење у кросу за предшколарце и ученике основних школа. Априла мјесеца 1991. године одржан је Први крос Радио Београда. Након прве трке слиједиле су још 22 на којима је укупно учествовало 6373 такмичара. Данас се ова атлетска манифестација зове „Крос РТС-а кроз Србију“. За један дан, 13. маја ове године у Србији је трчало 422.003 дјеце! Најбоље пласирани млади атлетичари из свих градова имаће прилику да се на јесен такмиче на завршници која се састоји од пет такмичења – у пет градова у Србији, пет субота заредом.



Током претходне три деценије „Крос РТС“ је еволуирао у манифестацију спортског, образовног и умјетничког карактера. Поред атлетике окупља младе и кроз пројекат Образовни круг те на умјетничким манифестацијама ИКТ филм Фест и Стреет арт.

- Наш Педагошки факултет је прошле године добио позив да учествује на „Крос РТС-а“ по први пут. Уз институције из још 13 земаља били смо једини представник Републике Српске. Било нам је јако пријатно учествовати у манифестацији која поред свог примарно спортског аспекта кроз конкретне програме брине о очувању културе и идентитета српског народа широм свијета“, рекао је Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини.



Данас потписаним споразумом предвиђено је да се путем Педагошког факултета из Бијељине, већ од ове године што више младих укључује у „Крос РТС-а“ и то не само у образовни сегмент манифестације. Данашњем састанку су присуствовали и представници Атлетског клуба „Атлетик“ како би се сљедеће године једно од завршних такмичења у кросу, шесто у низу, организовало у Бијељини.

- Циљ нам је да укључимо ваш атлетски клуб и комплетно атлетско биће Републике Српске у „Крос РТС“, у сва три такмичарска сегмента“, изјавио је Стеван Ковачевић, оснивач и директор „Крос РТС“.


Семберија инфо