НАВИЈАЧИМА КОЈИ БУДУ КРИЈУМЧАРИЛИ ДРОГУ У КАТАР ПРИЈЕТИ СМРТНА КАЗНА :: Semberija INFO ::

 

НАВИЈАЧИМА КОЈИ БУДУ КРИЈУМЧАРИЛИ ДРОГУ У КАТАР ПРИЈЕТИ СМРТНА КАЗНА


Foto: Ilustracija
Навијачи Енглеске који покушавају да прокријумчаре дрогу у Катар за Свјетско првенство могли би се суочити са смртном казном. Наравно ту се не мисли само на навијаче Енглеске него на све, али је британски медиј "Спортбибле" ставио акценат на фанове "Гордог Албиона".

Поменути медиј је упозорио навијаче да морају да припазе на понашање у Катару који је домаћин Мундијала.
Прошлог љета, током финала Европског превенства, на стадиону "Вембли" између Енглеске и Италије виђен је велики број пијаних и дрогираних људи на улицама Лондона, што је изазвало хаос, подсјећа поменути медиј. Сви они који пожеле да се понашају идентично и у Катару могли би да имају огромних проблема.

Према Закону број девет из 1987. године наводи се да особама које буду ухваћене у кријумчарењу дроге у Катар пријети казна од 20 година затвора и новчана казна. Међутим, онима који се други пут суочавају с оптужбом пријети смртна казна или доживотна робија, пише овај медиј. Како се наглашава осуде за кријумчарење и кориштење дроге ће бити узете у обзир и ако су се прије тога десиле изван Катара, тако да ће и те особе бити окарактерисане као понављачи дјела.

Влада Велике Британије такођер је упозорила навијаче на строге законе у Катару и сигурносне мјере које су на снази ​​приликом уласка.

"Постоји нулта толеранција за казнена дјела повезана с дрогом. Казне за кориштење, трговину, кријумчарење и посједовање дроге су строге. Казна може да укључи дуготрајне затворске казне, тешке новчане казне и депортацију. Многи људи пролазе транзитом преко међународног аеродрома Хамад. Аеродром користи најновију сигурносну технологију, све торбе се скенирају", стоји на страницима Влада Велике Британије гдје се додаје да ће чак и лијекови који се продају без рецепта бити добро провјерени:

"Ако требате да унесете лијекове у Катар, побрините се да понесете службени рецепт или писмо свог лијекара опште праксе са детаљима лијека, те прописаним дозама."

Главни полицајац Националног вијећа за фудбалску полицију Марк Робертс такође је издао саопштење навијачима везано за понашање.

"Сви навијачи који се не буду понашали у складу са законом могли би да буду подвргнути забрани фудбала по повратку у Велику Британију, а могу да буду ухапшени и кажњени за дјела почињена у Катару", наводи Робертс, који додаје да ће британска полиција сарађивати ​​с властима земљи која је домаћин највеће фудбалске смотре.
Свјетско првенство се игра ове године од 21. новембра до 18. децембра.