НЕВЕН СУБОТИЋ ЗАВРШИО КАРИЈЕРУ :: Semberija INFO ::

 

НЕВЕН СУБОТИЋ ЗАВРШИО КАРИЈЕРУ


Српски фудбалер Невен Суботић повукао се из фудбала. Посљедње наступе забиљежио је још у мају 2021. године у дресу аустријског Алтаха, али никада није експлицитно поручио да се пензионише, све до интервјуа за Аугсбургер алгемајне, у коме је објаснио разлоге за такву одлуку.

- Само још нисам имао времена да то озваничим - испричао је Суботић, који је признао да га фудбал практично више не занима откако се њиме не бави на професионалном нивоу.

Суботић је најбоље дане каријере провео у дресу Дортмунда, гдје је играо од 2008. до 2018. године, међутим може се рећи да је по њега кренуло све по злу након финала Лиге шампиона 2012/13.

Тада су "милионери" изгубили голом Арјена Робена у надокнади времена, а од тада су Суботића мучиле повреде и није могао да се врати у стару форму када је са Матсом Хумелсом чинио један од најбољих штоперских парова Европе.

Играо је још за Мајнц, Келн, Сент-Етјен, Унион Берлин, Денизлиспор и Алтах, док је у дресу Србије одиграо 36 мечева и постигао два гола, одигравши и битну улогу у квалификацијама за СП 2010. у Јужној Африци.

- Пратим фудбал с времена на вријеме. Али ја не гледам цијелу утакмицу, само најважније моменте, желим да видим голове. Мене фудбал сам по себи не занима, али ми је драго због бивших саиграча - рекао је Суботић.

Током каријере Суботић се посветио хуманитарној мисији у Африци.

Његова фондација се труди да обезбиједи воду за пиће свој дјеци у Африци, тако да сматра да је то далеко важније од "шутирања лопте", и да људи који га тренирају "не учествују у друштвеном животу као што би иначе могли".

- Да, имао сам сјајну каријеру. Неким тимовима бих још могао да дам нешто, али и за то је потребно вријеме. Ја то немам. Не могу да играм фудбал и водим фондацију када имам 40 година. Волим да се образујем. Желим да изградим нешто што ће вриједити више у будућности од нечега што сваке године постаје све мање важно. Посљедње године су ми биле фрустрирајуће, посебно због мог здравља - рекао је Суботић.