Ђоковић – политичко питање у Америци :: Semberija INFO ::

 

Ђоковић – политичко питање у Америци


Како сада стоје ствари, шампион Вимблдона неће моћи да игра на Ју-Ес опену (29. август – 11, септембар), али неки политичари притискају председника Џозефа Бајдена да олабави мере против ковида и дозволи Ђоковићу да се такмичи.

Све је мање изгледа да ће седмоструки победник Вимблдона Новак Ђоковић играти на 142. отвореном првенству Сједињених Америчких Држава у тенису (29. август – 11, септембар), али не престају притисци на америчког председника Џозефа Бајдена да ублажи мере у вези са ковидом и тако отвори врата Ђоковићу да се бори на последњем гренд слему у сезони. Британски медији, пре свих таблоиди „Дејли експрес” и „Дејли мејл”, наводе последњих неколико дана изјаве неколико републиканских сенатора који сматрају да је „апсурд да Новаку Ђоковићу није допуштено да игра у Њујорку”.

Како сада стоје ствари, и поред свих тих апела, мале су шансе да Ђоковић заигра на Ју-Ес опену који је освајао три пута. Организатори овог турнира недавно су издали саопштење у којем кажу да су, сходно тениским прописима, сви тенисери и тенисерке аутоматски увршћени у главни жреб сходно пласману на АТП листи, 42 дана уочи турнира, тако да се на листи учесника самим тим нашао и Ђоковић. Међутим, у том саопштењу се каже и следеће: „Ју-Ес опен не захтева обавезну вакцинацију за играче, али ће поштовати став Владе САД у вези са уласком у земљу невакцинисаних странаца… Пошто Ђоковић нема намеру да се вакцинише против вируса корона, јасно је да му неће бити дозвољен улазак у земљу, осим ако се ти услови не промене.” Британски листови наводе да се последњих неколико дана огласило неколико републиканских сенатора који се залажу да се Новаку Ђоковићу омогући улазак у САД и такмичење на Ју-Ес опену, а „Дејли мејл” под ознаком „ексклузивно” објавио је изјаву Теда Круза (Тексас); „Пустите Новака Ђоковића да игра!”

„Дејли мејл” је разговарао с неколико америчких политичара (сенатори или конгресмени), међу којима су неки чак хвалили Ђоковићеву храброст да бира шта је најбоље за њега (одлука да се не вакцинише). Сенатор Роџер Маршал (61), који се 25 година бавио медицином, рекао је да је увек „подржавао људе попут Ђоковића који бирају оно што је најбоље за њих”. Истог је мишљења и сенатор Ренд Пол (59) који истиче Ђоковићев „херојски став за медицинску слободу” и осуђује Бајдена због „забране посете САД људи који већ имају природни имунитет”.

– Апсурд је да Новаку Ђоковићу није дозвољен улазак у САД. Нико никада не би требало да буде кажњен директно или индиректно зато што није вакцинисан. Левица је схватила да ће, ако ковид прође, изгубити контролу над животима Американаца. Зато се Бајден и Фаучи залажу да пандемија траје заувек”, написала је на свом налогу на „Твитеру” сенаторка Марша Блекбурн.

Истовремено је на платформи „change.org” покренута петиција која нема везе са политиком, под насловом „Дозволите Новаку Ђоковићу да учествује на Ју-Ес опену 2022”.

– Не постоји апсолутно ниједан разлог у овој фази пандемије да се Ђоковићу не дозволи да игра на Ју-Ес опену 2022. Влада САД и УСТА (Тениски савез САД) морају да раде заједно како би му омогућили да игра. Ако могу да играју невакцинисани амерички играчи, Ђоковићу као једној од легенди игре мора бити дозвољено да игра. УЧИНИ ТО, УСТА! – наводи се у образложењу петиције коју је до јуче потписало близу 40.000 људи из целог света.


ПОЛИТИКА