АНДРЕЈ АЧИМОВИЋ - КАДЕТСКИ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ БиХ: Засјао на Европском првенству :: Semberija INFO ::

 

АНДРЕЈ АЧИМОВИЋ - КАДЕТСКИ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ БиХ: Засјао на Европском првенству


У периоду од 11. до 20. аугуста у Бугарској је играно Европско У16 првенство у кошарци – дивизија Б. Између 22 националне селекције нашла се и репрезентација БиХ. Млади змајеви су одиграли седам утакмица, са скором од четири побиједе и три пораза. На крају шампионата, кадети БиХ су изборили шесто мјесто у Европи.

Један од кључних играча репрезентације БиХ на паркету дворане у Софији био је Андреј Ачимовић, кошаркаш КК „Радник“. Андреј је рођен 2006. године и са својом висином од 2.06 цм играо је важну улогу на позицији центра. Тако је у првом колу против вршњака из Шведске остварио дабл-дабл учинак са 25 поена и 13 скокова. Уз још три блокаде и једну украдену лопту био је најбољи играч бх. селекције. Исти епитет је заслужио и у мечевима против Аустрије (25 поена и седам скокова) и Исланда (24 поена, девет скокова, двије асистенције, двије блокаде и једна украдена лопта). На свакој утакмици, на терену је просјечно проводио око 28 минута и постизао у просјеку по 17 поена и седам скокова. Уз то, остварио је веома висок проценат шута(1п - 76%, 2п –70%, 3п – 75%). Андреј је, са 20.1 поеном проглашен другим најкориснијим играчем турнира те најкориснијим центром првенства.У суштини, кад је играо Андреј играла је и БиХ.



-Почео сам тренирати кошарку од своје пете године. То је било у КК „Плус“ у Бијељини гдје ме је тренирала Милијана Мичић. Ту сам се задржао око шест година. Касније сам, због моје велике љубави према истоименом клубу из Београда,прешао у КК „Партизан“ из Бијељине гдје ме тренирао Игор Михајловић. Ту сам провео двије године и онда прелазим у КК „Радник“ а тамо ме је посљедње двије године тренирао и учио Милош Ивановић“, објашњава нам свој спортски пут Андреј.

Милош Ивановић је тренер који је претходне двије године тренирао Андреја. Ивановић је претходну сезону водио другу екипу КК „Радник“, КК „Спарк“ која се такмичила у Другој лиги Републике Српске. Основа екипа КК „Спарк“ су чинили момци 2005. и 2006. годишта. Међу њима се издвајао Андреј.

-Андрејеви резултати за мене нису изненађење. Заједно радимо претходне двије године и свједок сам колико је напредовао у свим сегментима кошаркашке игре. Од нашег првог тренинга видио сам да се ради о талентованом дјечаку. Уз таленат и невјероватну радну етику Андреј је најзаслужнији за успјех који је остварио“, рекао је за „Семберија ИНФО“ Милош Ивановић, маниром спортског педагога нагласивши да Андреју није било лако доћи до ове тачке али да га остварени успјех не смије заварати. Првенство је прошло, успјеси су прошли а пред младим кошаркашем је још много посла.



Сваког јутра, прије школских обавеза Андреј има тренинг. Послије школе, око 19 часова још један тренинг. У просјеку три до четири сата са кошаркашком лоптом дневно. Седам дана у седмици. Тренер Ивановић га је у стопу пратио а током претходне двије године Андреј је био једна од главних полуга тима и имао је слободу да шутира са свих позиција.
-На нетом завршеном Европском првенству већину кошева за два поена Андреј је постигао игром на ниском посту, под кошем, гдје је имао сјајну игру леђима. Као неко ко је са њим радио могу рећи да Андреј ни изблиза није показао све што зна када је у питању игра лицем према кошу, шут са полудистанце и шут за три поена. Али млад је, био је у новој средини, са новим момцима, новим тренером... Андрејево вријеме долази“, истакао је Милош Ивановић.
Андреј је већ неко вријеме на мети великих кошаркашких клубова из земаља регије. Гдје ће наставити каријеру, да ли у Раднику или негдје друго, знаћемо ускоро.


Семберија инфо - И. Гутић