ДЕЈАН БОДИРОГА НОВИ ПРЕДСЈЕДНИК ЕВРОЛИГЕ :: Semberija INFO ::

 

ДЕЈАН БОДИРОГА НОВИ ПРЕДСЈЕДНИК ЕВРОЛИГЕ


Прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога нови је председник и директор Евролиге, одлучили су акционари најјачег кошаркашког такмичења у Европи.

Икона Евролиге Дејан Бодирога, који је током играчке каријере освојио три титуле Евролиге и више појединачних награда, именован је за председника Евролиге, а обављаће и улогу директора, саопштено је на сајту елитног европског такмичења.
 
Истичу да Бодирога у своју нову улогу доноси знање и искуство, као и да ће се фокусираће на повећање квалитета такмичења за клубове, играче, навијаче, партнере и све заинтересоване стране.
 
"Његова широка међународна мрежа пружа основу за нову стратегију фокусирану на побољшање институционалних односа Евролиге у оквиру глобалне кошаркашке заједнице, укључујући Удружење играча Евролиге, Одбор тренера Евролиге, Унију кошаркашких званичника Евролиге, ФИБА, домаће лиге и друге сродне кошаркаше институције", наведено је у саопштењу.
 
Напомињу и да је Бодирога, након богате играчке каријере, био потпредседник Кошаркашког савеза Србије између 2011. и 2015. године, а потом и председник Комисије за такмичење ФИБА Европе.
 
"Улазимо у нову еру Евролиге. Протеклих 20 година је прво европско кошаркашко такмичење постало моћно у глобалном спорту. Желио бих да се захвалим Ђордију Бертомеу и његовом тиму на њиховој визији и напорном раду. Радујем се наставку изградње и ширења утицаја Евролиге и Еврокупа", рекао је Бодирога по ступању на функцију.


Маршал Гликман в.д. генералног директора

Дугогодишњи савјетник европског такмичења и генерални директор "Г2 Стратегиц" Маршал Гликман постављен је за вршиоца дужности генералног директора и специјалног савјетника за некретнине Евролиге.
 
Гликман ће поред наведених функција имати и мјесто у одбору "Еуролеагуе Вентурес", заједничког предузећа лиге са "ИМГ Медиа". Његова улога ће бити прелазна и помагаће акционарима Евролиге у проналаску сталног извршног директора.
 
Бодирога и Гликман ће преузети функције досадашњег генералног директора Ђордија Бертомеуа, који је био први човјек такмичења 22 године као један од оснивача Евролиге 2000.
 
Дејан Бодирога (49) је у каријери играо за Пролетер, Задар, Трст, Олимпију Милано, Реал Мадрид, Панатинаикос, Барселону и Виртус из Рима. Проглашен је 2002. за кошаркаша године у Европи, а три пута је освајао Евролигу - 2000, 2002. и 2003. године.
 
Са репрезентацијом Југославије освојио је Свјетско првенство 1998. и 2002. године, као и сребро на Олимпијским играма 1996. године и три златне медаље на Европским првенствима, као и једну бронзу.

(РТС)