МВП ЕДИС ИМШИРОВИЋ: НЕГУЈЕМО ИДЕЈУ БАЛКАНСКЕ ЛИГЕ :: Semberija INFO ::

 

МВП ЕДИС ИМШИРОВИЋ: НЕГУЈЕМО ИДЕЈУ БАЛКАНСКЕ ЛИГЕ


У суботу почиње друга сезона Балканске лиге у кошарци у колицима (Balkan Wheelchair Basketball League - BWBL). У првој сезони, доминацију током лиге је остварила ККК Бијељина, са свих девет победа. BWBL чине екипе из четири државе: Босне и Херцеговине (ККК Бијељина - Бијељина), Бугарске (БКХУ Левски - Софија), Црне Горе (КК ОСИ Парамонт - Подгорица) и Србије (ККК Наис - Ниш). BWBL се игра по трокружном, где сваки тим се састаје са другим по три пута. Игра се девет кола, а тим са највише бодова је шампион BWBL. Сваки тим је домаћин једног турнира у сезони. BWBL има седиште у Софији, председник лиге је др Владимир Искров (Софија).




Прошле сезоне није било тешко да се одлучи ко је најбољи играч лиге. Приказана игра, утицај на екипу, статистички показатељи и господство Едиса Имшировића, нису дозволили било какву дилему по питању најбољег играча лиге. Доскорашњи селектор и садашњи члан стручног штаба репрезентације Босне и Херцеговине, играч КИК Змај из Градачца, али у BWBL у улози тренера-играча у ККК Бијељина, најбољи је асистент и скакач лиге, а био је и у врху листе стрелаца. Све поменуто је утицало на једногласну одлуку да је Едис Имшировић МВП за сезону 2021/2022. Уз богату каријеру, али и учешће на сваком турниру BWBL прошле сезоне, „МВП Едис“ је најпозванији да пружи осврт на BWBL.


 
Како сте задовољни првом сезоном BWBL?

Дефинитивно, BWBL је освежење на нашим просторима. Минула сезона је надмашила моја очекивања, организационо и такмичарски. Иницирали смо многе особе са инвалидитетом да тренирају овај спорт. За многе играче је била прилика за развој на тактичком плану. Неки градови су доживели регионалну промоцију, јер први пут играју неко регионално такмичење. Многи млади играчи су се развили.


 
Да ли можете да дате конкретне примере развоја младих играча за ККК Бијељина?

Конкретно, у ККК Бијељина се то највише манифестовало кроз побољшање неких сегмената игре младих играча, Страхиње Росуљаша и Предрага Шаренца. Посебно бих истакао још увек малолетног Страхињу Росуљаша. Имао невероватан развој прошле сезоне. играо је неколико десетина утакмица у две регионалне, једној националној лиги, као и у националним куп такмичењима. То га је препоручило селектору репрезентације Босне и Херцеговине, проф. др Бехудину Бајгорићу да га позове на припреме за Европско првенство Б+Ц дивизије у Сарајеву, средином јуна ове године. Страхињино залагање на припремама је резултирало великом минутажом на поменутом такмичењу. План је да Страхињиним путем крене и Михајло Јоксимовић.


 
ККК Бијељина доминирала лигом, како то коментаришете?

ККК Бијељина је дуже од деценије партнер мог матичног КИК „Змај“ из Градачца. Сјајно сарађујемо у многим пољима, па сматрам да је најјача снага оба клуба добро међусобно познавање. У BWBL је ККК Бијељина сјајан спој младости и искуства. Енес Камберовић и ја, који долазимо из КИК Градачац, уз искусне матичне играче из ККК Бијељина, Драгана Сикиму, Дражена Дувњака и Бориса Цвјетковића, имамо за циљ да развијамо младе играче из Бијељине. То су: Шаренац, Јоксимовић, браћа Росуљаш и Радосављевић. Не смем изоставити прекаљене играче из ККИ „Војводина“ из Новог Сада, Александра Јвановића и Звонка Николића и Сабита Каруповића, који, такође дају свој допринос.


 
BWBL је доделио вредне награде протекле сезоне. Изабрани сте на најбољег играча, скакача и додавача, као и члана најбоље петорке. Колико Вам то значи и шта очекујете у наредној сезони од себе и ККК Бијељина, али и од осталих клубова.

Пријају ми награде, али ми је највећа она награда да тим за који наступам игра добро и побеђује. У наредној сезони очекујем зрелију игру ККК Бијељина и одбрану титуле првака BWBL, надам се идентично без пораза. Лично, имам и конкретан циљ, а то је да се током наредне сезоне побољша развој потенцијалног репрезентативца Босне и Херцеговине, Михајла Јоксимовића. Михајло ће имати простор да се докаже и у КИК Змај из Градачца. Када је реч о осталим тимовима, КК ОСИ Парамонт из Подгорице се појачао у односу на протеклу сезону. Подгоричани ће другу сезону заредом играти две регионалне лиге истовремено, што неоспорно подиже њихов квалитет. Очекујем да ће тај клуб имати више победа него лане, ако буду комплетни. Наравно, ми у ККК Бијељина ћемо се потрудити да те победе не буду против нашег тима. Остала два клуба, БКХУ Левски и ККК Наис, напредују из године у годину, па ако се поклопе коцкице могу да направе изненађење на неком од четири турнира BWBL током предстојеће сезоне. Најважније је да сви учесници лиге буду здрави и да се несметано такмиче.