У БИЈЕЉИНИ ОДРЖАН ПРВИ ТУРНИР СЕЗОНЕ 2022/23 „BALKAN WHEELCHAIRS BASKETBALL LEAGUE“ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ ОДРЖАН ПРВИ ТУРНИР СЕЗОНЕ 2022/23 „BALKAN WHEELCHAIRS BASKETBALL LEAGUE“


Foto: Semberija info
Данас је у сали Основне школе „Вук Караџић“ у Бијељини, одржан први турнир сезоне 2022/23 „BALKAN WHEELCHAIRS BASKETBALL LEAGUE“, који ће се одржати од 14. до 16. октобра 2022. године у Бијељини. Као и прошле године и ове године учествују четири екипе, БКХУ „Левски“ из Софије, КК ОСИ „Парамонт“из Подгорице, ККК „Наис“ из Ниша и ККК „Бијељина“ Бијељина, који имају улогу  домаћина.



Борис Цвјетковић, организатор међународног турнира кошарке у колицима Балканске лиге испред Клуба кошаркаша у колицима „Бијељина“ Бијељина, рекао је да се данас у Бијељини одржава први од четири планирана турнира, друге сезоне Балканске лиге.



-Балканска лига је лига која се игра четири турнира у четири града, Софији, Подгорици, Бијељини и у Нишу. У току четири сусрета, свака екипа ће одиграти отприлике девет утакмица и ко на крају буде имао највише поена он осваја лигу. Ово је друга по реду сезона, а Клуб кошаркаша у колицима „Бијељина“ освојио је прву Балканску лигу. Данас, као и обично очекујемо двије побједе од двије утакмице, али прије свега добру кошарку и срце на терену“, истакао је Цвјетковић.

Радиша Петровић, савјетник градоначелника града Бијељина, рекао је да је Градска управа Града Бијељина ове године, али и да ће  у  наредном периоду помогати овакве и сличне догађаје.



-Градска управа Града Бијељина у оквиру буџета планира да повећа буџетски оквир за све спортске клубове у чијем раду учествују и гдје се такмиче лица са инвалидитетом. Овом приликом захвалио бих се организатору данашњег турнира ККК „Бијељина“, на одличној организацији и што из године у годину град Бијељину представљају на лијеп начин, како резултатима на паркету, тако и на гостопримству“, казао је Петровић и додао да Градска управа Града Бијељина у наредном периоду радити на побољшњу спортске инфраструкуре граду, а да томе у прилог иде и чињеница да је у току пројектовање нове спортске дворане која ће се налазити на Градском стадиону.

Владимир Искров, предсједник Балканске лиге кошарке у колицима истакао је је да је Балканска лига основана 2021. године са четири клуба, али да постији велико интересовање од клубова из Турске, Грчке и Хрватске да играју у овој лиги.



-Направили смо добру и квалитетну лигу, која садржи све као и конвенционална Евро лига у кошарци. У Бијељини смо четврти пут и сваки пут је организација била невјероватна.  Као први човјек „Левског“, желим да се боримо за прво мјесто, али да ли ће тако бити, видјећемо на крају сезоне“, нагласио је Искров.

Неџад Пепић, играч Кошаркашког клуба „Парамонт“ Подгорица казао је да кошарку у колицима игра већ 20 година, те да учествују у Балканској лиги од њеног оснивања.



-Бијељина је домаћин на врхунском нивоу, као што је то било и прошле године. Од данашње утакмице очекујемо побједу наравно“, казао је Пепић.

Проф. др Марко Александровић, извршни комесар Балканске Лиге и члан делегације ККК „Наис“ Ниш, рекао је да је Балканска лига основана као жеља клубова који су из својих различитих интереса, а неки су пак и исти одлучили да формирају ову лигу.



-Мислим да је лига у потпуности успела из разлога јер постоји велики ентузијазам да се она настави. Верујем да ће друштвено одговорне компаније да помогну и поред велике помоћи локалних самоуправе из којих тимови долазе. Имамо велики број интересената за лигу из Хрватске, Румуније, Турске и Грчке, али ми организационо нисмо спремни за то проширење, јер оно захтева много јаче спонзоре, тренутно имамо спонзоре, али потребно је да тај новац буде већи да би могли размишљати о проширењу. Само интересовање клубова да наступају у овој лиги показује да смо на добром путу и да смо креирали једну лепу идеју. Ми враћамо кошарку у колицима особама са инвалидитетом у смислу да овај спорт буде део њихове психо – социјалне рехабилитације, јер сваки домаћин има обавезу, да за сваки тим у тајању од два дана обезбеди смештај и исхрану, а то је прилика да се људи друже. Тога нема, како ми је речено у другим лигама и то је нешто што негујемо и што привлачи играче из других лига да играју за ову“, нагласио је Александровић и додао да су ККК „Најс“ из Ниша и ККК“Бијељина братски клубови.



-Ми смо у почетку учили и много тога научили од ККК „Бијељина“, донирали су нам и колица. Организација у Бијељини је одлична и они имају једну незахвалну улогу да отварају такмичење и постављају стандарде, а то раде врло одговорно. У Семберији је топла добродошлица и имамо сјајне услове, што се тиче смештаја, дворане и једва чекамо да дођемо следећи пут“, закључио је Проф. др Марко Александровић.



(Семберија инфо)