Донесена хитна пресуда пред Свјетско првенство :: Semberija INFO ::

 

Донесена хитна пресуда пред Свјетско првенство


Суд за спортску арбитражу (ЦАС) потврдио је пласман фудбалске репрезентације Еквадора на предстојеће Свјетско првенство.

Ипак, казнио је тај национални савез због "фалсификовања" пасоша играча Бајрона Кастиља.

Хитна пресуда Суда у Лозани значи да ће за нешто мање од двије недјеље Еквадор играти против Катара на отварању Мундијала у Дохи.

Ова пресуда је, такође, окончала наде Чилеа и Перуа да ће играти у Катару.

Обје јужноамеричке селекције су тврдиле да треба да замијене Еквадор на Свјетском првенству наводећи да је играч Еквадора Бајрон Кастиљо заправо Колумбијац и да није имао право наступа у осам мечева квалификација за СП, преноси Б92.

Након што је Међународна фудбалска федерација (ФИФА) одбила жалбу Чилеа, тој федерацији се придружио и Перу у жалби пред Судом за спортску арбитражу.

ЦАС је пресудио да је Кастиљо, према правилима ФИФА, имао право да игра у квалификацијама "с обзиром да су га еквадорске власти признале као држављанина Еквадора".

Међутим, судије ЦАС-а су такође навеле да прихватају аргумент да је Кастиљо рођен у Колумбији и да су лажне информације о његовом датуму и мјесту рођења коришћене за добијање еквадорског пасоша.

Због тога је ЦАС изрекао казну од 100.000 швајцарских франака коју Фудбалски савез Еквадора мора да плати ФИФА, мада је то мали дио од девет милиона долара колико ће Еквадор добити за учешће на Свјетском првенству.

Еквадор је, такође, кажњен и са одузимањем три бода у квалификацијама за наредно Свјетско првенство 2026. године, мада ни та казна можда неће тешко пасти тој селекцији.

Наиме, у квалификацијама за тај турнир шест од десет јужноамеричких тимова ће се пласирати директно, умјесто досадашњих четири, након што је Свјетско првенство проширено на 48 тимова. Тај шампионат свијета играће се у САД и Мексику.

Еквадор је у квалификацијама заузео посљедње, четврто мјесто, које је водило директно на Свјетско првенство у Катару које почиње 20. новембра.

Фудбалска репрезентација Еквадора ће играти у Групи А са домаћином Катаром, Низоземском и Сенегалом.


 
(Независне)