МУНДИЈАЛ У КАТАРУ НА ОСАМ СТАДИОНА - СВИ У КРУГУ ОД 50 КИЛОМЕТАРА :: Semberija INFO ::

 

МУНДИЈАЛ У КАТАРУ НА ОСАМ СТАДИОНА - СВИ У КРУГУ ОД 50 КИЛОМЕТАРА


Мундијал у Катару је по много чему јединствен, а један од фактора који га раздваја од свих претходних је и податак да ће се утакмице играти на осам стадиона у кругу од свега 50 километара.

Уједно, то је најмањи број стадиона на којем се игра финални турнир још од Аргентине 1978. године, гдје се играло на шест стадиона. Прије четири глодине у Русији и осам у Бразилу играло се на 12 стадиона, у Јужној Африци на 10, а у Немачкој 2006. године на 12 стадиона.

Први пут на свим стадионима играће се бар један меч нокаут фазе, а занимљиво већина стадиона биће "расформирана" послије Мундијала или ће им бити промењена сврха. Стадион Лусаил - највећи, капацитета 80.000 мјеста, на њему ће се играти меч Србија - Бразил, још пет утакмица групне фазе, по један меч осмине финала, четвртфинала, полуфинала и финале.

Његов дизајн инспирисан је светлошћу фењера и традицијом арапског и исламског свијета, а послије Мундијала на њему ће "настати" мали град у које ће бити школе, продавнице, болнице.

Стадион Ал Бајт - капацитета 60.000, добио је име по шаторима који су користили номадски народи у Катару, а на њему ће се одиграти шест утакмица групне фазе, укључујући и први меч између Катара и Еквадора, као и по један меч осмине финалааа, четвртфинала и полуфинала.

Међународни стадион Калифа - (45.416) је најстарији у Катару, а потпуно је реновиран за Мундијал.

На њему се играло Светско клупско првенство 2019. године када је Ливерпул освојио титулу, а биће домаћин шест утакмица групне фазе, једног меча осмине финала и меча за треће мјесто.

Стадион Ахмад Бин Али - (44.740) изграђен је на локацији истоименог старог стадиона, на ивици пустиње, па га зову и Врата пустиње.

На њему ће се играти шест утакмица групне фазе и један меч осмине финала.

Стадион Ал Џануб - (40.000) смјештен је у граду Ал Вакра, јужно од Дохе, познат по роњењу бисера и риболову и традиционални чамци били су инспирација за изглед стадиона.

На њему ће Србија играти против Камеруна, плус још пет утакмица групне фазе и један меч осмине финала.
Стадион 974 - (40.000) инспирисан је свјетском трговином и поморством Катара. Број 974 је позивни за Катар, као и број од колико је бродских контејнера састављен.

Послије турнира, стадион ће бити потпуно демонтиран. На њему ће се играти меч Србија -Швајцарска, још пет утакмица групне фазе и један дуел осмине финала.

Стадион Ал Тхумама - (40.000) - смјештен је 12 км јужно од Дохе, а његов кружни облик симболизује традиционалну капу коју су носили мушкарци и дјечаци на Блиском истоку.

Капа симболизује младост Катара, одрастење и тренутак када дјечак постаје мушкарац. Након Мундијала капацитет стадиона биће смањен за 20.000 мјеста.

 На њему ће играти шест утакмица групне фазе и по јдан меч осмине финала и четвртфинала.

Едукејшн сити стадион - (45.300) - налази се у средишту Универзитета и такође ће послије Мундијала смањити капацитет за 20.000.

Биће домаћин шест утакмица групне фазе и по једном мечу осмине финала и четвртфинала.

(Танјуг)