Стојковић: Не плашимо се „кариока” :: Semberija INFO ::

 

Стојковић: Не плашимо се „кариока”


„Орлови” вечерас против Бразила у Лусаилу играју прву утакмицу на Светском првенству, селектор не обећава победу, али је сигуран да наши неће разочарати

Доха - Бразил. Сан свих снова. Свако ко је почео да се бави фудбалом у било којем делу света маштао је да игра против најмоћније светске силе. Деценијама су „кариоке” симбол квалитета, маштовитости, ефектних потеза, голова... Србија ће вечерас у Лусаилу имати привилегију да се састане с петоструким планетарним шампионом и првим фаворитом Мундијала у Катару. Част сусрета с једином репрезентацијом учесником свих највећих такмичења не значи и предају. Нико „орловима” не може да одузме жељу да направе изненађење, а на терену ће се видети за шта су способни.

Симболика да су претходно Светско првенство у Русији завршили утакмицом с Бразилцима, а да ће актуелно у Катару почети окршајем с истим противником, после четири године не значи много. У нашем државном тиму је 12 играча из 2018, у противничком тек седморица. Титеова селекција јурила је прво место у групи, Крстајићева је после шока у окршају са Швајцарцима јурила спас, а тако јак ривал не може да буде за „вађење”.

Вечерас ће у обе земље, посебно у нашој, почети да се исписују нове странице фудбалске историје. Можда се више Срба него икад нада да после Катара ништа неће бити исто, да ће нас поново назвати европским Бразилцима као што су деценијама звали репрезентацију СФРЈ.

Смирено и опуштено деловао је Драган Стојковић јуче пред многобројним новинарима у Дохи. Нема трему уочи селекторског дебија на Светском првенству ни страх од великог противника.

– Очекујем добру, храбру Србију, даћемо све од себе да направимо позитиван резултат – почео је Пикси у свом стилу.

Кадровска ситуација највише је мучила стручни штаб „орлова” још пре окупљања за Мундијал 14. новембра. Пре неколико дана чинило се да проблема нема. Међутим, под великим је знаком питања да ли ће Филип Костић играти у вечерашњем мечу.

– Костић вуче повреду с последње утакмице Јувентуса. У његовом тиму као да немају десну страну, већ само леву.

Дуго смо бринули због Александра Митровића, али се опоравио и на располагању је Пиксију за вечерашњи двобој.

– Митровић је у последњих четири-пет дана радио с екипом. Не осећа бол на истом месту где га је имао, што је у сваком случају добра вест за нас.

Стојковић, наравно, није открио састав:

– Ниједан тренер на свету неће вам то рећи. Не знам из којег разлога, али једноставно је тако. Да је Тите издиктирао имена својих стартера онда бих и ја, овако не могу. Што се тиче њиховог састава, рекао сам још у Старој Пазови да га знам, 99 одсто сам сигуран да ће колега извести тим који претпостављам, али то ништа неће променити.

Самоуверено у Катару делују не само играчи, већ и новинари из Бразила. У складу с тим била је и констатација колеге из земље кафе, самбе и фудбала да ће „кариоке” напасти Србију четворицом играча.

– Мора да сте много срећни кад имате четворицу нападача, али шта се дешава с одбраном? Имате сјајан тим, један од најбољих на свету, за мене златна генерација, очекује веома тешку утакмицу, али покушаћемо да играмо као што знамо, тактички и технички добро. Није битно како ће Бразил да игра, већ ми. Не плашимо се никога – истакао је селектор.

Наш селектор је поновио да индивидуалних маркација противничких звезда неће бити. Похвалио је Винисијуса, Рафињу, Ришарлисона, Нејмара, али од свог стила игре не одустаје:

– Морамо да будемо концентрисани током целе утакмице, да нас краси интелигенција.

На занимљиво питање о чему размишља кад је сам, Стојковић је дао неочекиван одговор:

– Тада, ако ми верујете, једино не размишљам о фудбалу. Опустим се, концентришем на неке ствари које долазе. Све што сам смислио да урадим већ је упаковано и очекује ме. Много сам срећан и поносан што сам малу Србију довео у Катар, за нас је то велика ствар. Ми смо овде, а Италијани седе код куће и гледају, то је живот.

Пикси највише размишља о „кариокама”, али подједнак значај даје и преосталим ривалима у Г групи Швајцарској и Камеруну.

– Ово је турнир, а не квалификације. На столу је девет бодова. Учинићемо све да освојимо што више бодова и одемо у други круг. Зашто би прва утакмица била важнија од друге две? Важно је да будемо ментално спремни, да имам на располагању здраве играче и онда неће бити проблема, остварићемо циљ – истиче Стојковић.

Био је логичан одговор главнокомандујућег на клупи „орлова” на питање хоће ли меч бити другачији него 2018:

– Наравно да је другачије, прошле су четири године, ово је наш први меч на Мундијалу, тад је био трећи, што је већ велика разлика. Имамо боље укомпонован тим него тада, они који су играли у Русији сад су искуснији. Свако ново Светско првенство је нови изазов.

Тите је искуснији од нашег селектора, неки говоре да ће у пензију после Катара. Стојковић није желео да коментарише шта ће колега са клупе противничког тима радити након планетарне смотре:

– Не интересује ме да ли господин иде или не иде. Размишљам само о томе како да будем што бољи тренер и да репрезентацију доведем до успеха. Нисам нешто млад, тренер сам већ 15 година. Ово ми је први Мундијал, али сам већ годину и осам месеци на овом месту. Много ми је драго да радим с овим играчима, покушавамо да спроводимо неке идеје. До сада није било тако лоше, можемо боље и наставићемо у том ритму.

Наша репрезентација није победила Бразил читавих 88 година, од 1934. и славља од 8:4 у пријатељској утакмици у Београду.

– Први пут чујем за тај податак. Како да победимо Бразилце кад су много јаки? Сваки следећи покушај је шанса да променимо историју, али то није прва ствар о којој размишљамо. Податак је небитан. И ако не прекинемо ту традицију неће бити смак света. Имаћемо поштен однос према игри – учинити Србију поносном. Ако буду бољи, честитаћемо им и гледаћемо да им се реванширамо наредни пут. Биће сигурно леп меч. Нећемо се предати и учинићемо све да осујетимо планове противника – закључио је Драган Стојковић пред дуел с најјачим ривалом у селекторској и тренерској каријери.

Видећемо да ли ћу преузети Јапан
Од српског новинара Стојковић је чуо да су му Јапанци пожелели победу над Бразилом од 3:0 и да се у финалу састану Србија и селекција Земље излазећег сунца. После би, по њиховим наводима, Пикси постао селектор „Самураја”. Конференција је одржана док је било у току прво полувреме дуела Азијаца и Немачке, тако да наш селектор није знао резултат.

– Нека они прво добију Немачку, па ћемо после лако. Знате мој историјат с Јапаном. Како људи из те земље мени желе све најбоље, тако и ја њима. А да ли ћу их преузети – отом-потом.

Срећан сам због дуела са Швајцарском
Швајцарског новинара занимало је Пиксијево мишљење о последњој утакмици у групи. Претходни дуел наше и репрезентације из земље сатова, сира и чоколаде био је турбулентан, уз резултатски преокрет.

– Веома сам срећан што нас је жреб поново спојио са Швајцарцима. Уколико победимо Бразил и Камерун, меч са Швајцарском неће бити важан. Видећемо шта ће бити. Срећан сам што ћемо се опет састати и чекам ту утакмицу.

Нисмо само храбри, нешто и знамо
Поређења са најбољима увек годе. Међутим, Драган Стојковић се није у потпуности сагласио с мишљењем хрватских новинара да их „орлови” по храбрости подсећају на комшије из 1998, кад су били трећи на свету.

– Има мало и знања, није само храброст важна. Треба знати гурати лопту. Ова генерација играча нема чега да се плаши, увек почињемо десет на десет, ако не добијемо црвени и имамо минус. Нико нема крила да лети, лопта и терен су исти за све. С оваквим менталитетом можемо много, важне су воља и жеља, али много више умеће. Разлику прави интелигенција, такав фудбал хоћемо да играмо. Респектујемо прво себе па онда противника – истакао је Стојковић.

Не верујем да су нас шпијунирали
Информацију да су Бразилци дроном шпијунирали „орлове” на тренингу наш селектор није прихватио као поуздану.

– Не верујем у то. Ко смо ми да би нас гледали? Нисмо у том рангу. Новинари воле мало да измишљају, то је дезинформација. И да је било тако, не знам шта би могли да виде, ништа посебно.

Унука Индија Роуз отпевала деди песму
Индија Роуз, једна од Пиксијевих унука, на занимљив начин се обратила деди пред прву утакмицу Србије на СП.

– Породица је један од главних фактора, због ње живимо и радимо, тера ме да идем напред. Много сам срећан због подршке најближих. Имам четири унуке, Индија је отпевала песму и пожелела ми све најбоље. Трудићемо се да је не разочарамо.

Меч не почињу Митровић и Костић
Александар Митровић и Филип Костић с клупе ће почети вечерашњи окршај с Бразилом. Иако је голгетер „орлова” спреман, селектор Драган Стојковић сачуваће га за друго полувреме, као и у Лисабону. Био би ризик да после дуго времена без утакмице најбољи стрелац у историји наше репрезентације почне тако тежак меч. Важно је сачувати Митрогола и за Камерун и Швајцарску, што нису ништа мање значајне утакмице од вечерашње.

Филип Костић је тек у уторак почео да тренира и такође неће бити изложен ризику. Ако не буде било потребе, можда неће ни улазити у игру.

Влаховић ће бити једини класичан нападач у тиму Србије. Костића би требало да замени Филип Младеновић, мада ни опција с Дарком Лазовићем као левим спољним није искључена. Шансу би могао да добије и Филип Ђуричић, али је он много офанзиван и тешко би могао да покрива целу леву страну.

За остале позиције дилеме нема и одавно се знају стартери.


ПОЛИТИКА