СП Катар: Аргентина пеналима заказала сусрет са Хрватском у полуфиналу :: Semberija INFO ::

 

СП Катар: Аргентина пеналима заказала сусрет са Хрватском у полуфиналу


Други четвртфинални меч на Свјетском првенству у Катару одиграли су Низоземска и Аргентина.

Низоземци су у надокнади времена изграли Аргентину и резултатом 2:2 изборили продужетке. Аргентина је у пенал серији славила укупним резултатом 5:6 и заказала сусрет са Хрватском у полуфиналу.

На истеку десетог минута Мемфис Депај је издржао дуел, фино се ослободио, али је послао прејаку лопту и Коди Гакпо то није могао стићи.

У току 24. минута Стивен Бергвин се одважио и снажно шутирао с ивице шеснаестерца "Албиселестеса", али је лопта отишла десно од гола чувара мреже Аргентине, Емилијана Мартинеза.

На сцену је у 35. минуту ступио бриљантни Лионел Меси који је својим мајсторством и знањем упослио Науела Молину који се одлично снашао пред голом Низоземске, матирао голмана и било је то 0:1 за Аргентину.

Пет минута касније Меси је примио ниски пас у шеснаестерцу, намјестио се на шут и шутирао из све снаге по средини гола. На његову несрећу, Андрис Ноперт је то добро одбранио.

До краја првог дијела сусрета, "Гаучоси" су сачували предност и послали "Лале" са резултатским заостатком у свлачионицу.

У наставак меча Низоземска је морала ући отвореније, учинили су то, али недовољно да би озбиљније запријетили Мартинезу.

Овај меч био је сав у знаку Месија који је у 63. минуту покушао угрозити голмана "Орања" из слободног ударца с велике удаљености. Тукао је снажно, али је лопта пролетјала пар центиметара изнад пречке.

Онда катастрофалан потез Дамфриса у 72. минуту. Низоземац је аматерски стартовао и скривио пенал. Меси је поставио лопту на бијелу тачку, тукао и повисио предност Аргентине на 0:2. 

Селектор Низоземаца, Луис ван Гал, је одрадио неколико измјена и оживио игру "Лала".

То се исплатило у 83. минуту, Стивен Бергуис је послао добру лопту у шеснаестерац, а тамо ју је чекао Вут Вегхорст. Скочио је високо и снажно тукао главом у лијеву страну гола. Емилиано Мартинез то никако није могао одбранити. Било је тада 1:2 за Аргентину.

Само двије минуте касније Лук де Јонг је пропустио велику шансу за Низоземце. Сјајно је захватио волеј, али је лопта отишла десно од гола "Гаучоса".

У 88. минуту је настао хаос. Паредес је направио фаул, а потом напуцао лопту према клупи Низоземске. Показао је Аргентинац да је мајстор за невоље и да закуха сукобе, одмах су сви са клупе "Орања" скочили у терен.

Свакако да су Ван Галове измјене и Паредесов насилни шоу кумовали за 10 минута судијске надокнаде.

Аргентина је у надокнади времена одлучила да се повуче и чека грешку Низоземаца, како би се могла изродити брза контра.

На крају су Меси и екипа успјели да прокоцкају предност и Низоземци су у посљедњим тренуцима меча сјајном акцијом избоксовали 2:2 и продужетке Вегхорст је тукао из близине након што му је лопту из слободног ударца додао Теун Копмајнерс.

Лук де Јонг је у 113. минуту унутар петерца примирио лопту из слободног ударца, али му је покушај блокирао одбрамбени играч Аргенитне, била је то изгледна прилика.

У 116. минуту Енцо Фернандез је тукао са 16 метара, али није озбиљније запријетио голману Низоземске јер му је шут блокиран.

Аргентина је ставила велики притисак на Низоземце и у посљедњим минутама другог продужетка стварали су шансе за погодак, али се "Орање" сјајно одбранило.

Ди Марија је запријетио, тукли су "Гаучоси", међутим, меч се ријешио пенал серијом.

Пенали:

Низоземска: Ван Дајк (X), Бергхаист (X), Копмајнерс (О), Векхорст (О), Лукде Јонг (О)

Аргентина: Меси (О), Паредес (О), Монтјел (О), Енцо Фернандез (X), Лаутаро Мартинез (О)

(Независне)