БЛАЖАН МАРЈАНОВИЋ ТАРЗО :: Semberija INFO ::

 

БЛАЖАН МАРЈАНОВИЋ ТАРЗО


Тарзо рјешавао утакмице

Блажан Марјановић био је висок, танак, вижљаст, са истанчаним инстиктом за голове које је постизао са лакоћом и то по неколико на једној утакмици. То је био наш Тарзо.

Фудбал је почео играти као дјечак у млађим категоријама ФК ,,Пролетер'' са својим вршњацима и одмах је запао за око тренерима као један од талентованих центарфора.
Играо је за јуниорску екипу,  а тренер Андрија Ацо Остојић, повремено га је стављао у састав сениора и сједио је на клупи за резервне играче.

Дебитовао је 1981. године када је у игру ушао умјесто Пантелије Лопандића, а већ на сљедећој утакмици коју су Дворовљани губили, када је ушао постигао је три погодка и обезбиједио побједу. Често се дешавало да га тренери оставе на клупи за резервне играче, па када не крене екипи како треба, уводе Тарзу који рјешава утакмицу. Тако је било против ФК ,,Скугрић“ у Дворовима када улази у игру у другом полувремену и постиже три гола, окреће резултат и доноси побједу. Незаборавна је утакмица у Брезовом Пољу против ,,Граничара'' када је ,,Пролетер'' у првом полувремену губио са 4:0, у игру тада улазе Тарзо и Тоша Барјактаревић и Тарзо постиже три, а Тоша један погодак и утакмица се завршава неријешено 4:4. Зато је често прозиван као „Џокер“ играч. Још је безброј таквих утакмица гдје је Тарзо био страх и трепет за противничке голмане који су га се плашили, али, Богами, и поштовали.

Нису га запамтили само голмани мањих клубова. Наиме, 1984. године, када су играли пријатељску утакмицу са ФК ,,ЦРВЕНА ЗВЕЗДА“ из Београда, на голу је тада стајао неприкосновени Љуковчан. То није представљало проблем за Тарзу који на тој утакмици јаким шутем са дистанце постиже погодак и уписује се у историју ФК ,,Пролетер“ Дворови.
Крајем двадесетог вијека, због неких несугласица са тадашњим тренерима, Тарзо прелази у ФК ,,Младост“ Велика Обарска, гдје наступа до почетка прошлог рата, а  у ,,Пролетер'' се враћа 1993. године и наступа на утакмицама Првог куп-а ФСРС, а потом и првенственим утакмицама све до 1997. године. Тада поново тресе противничке мреже, а онда одлази у заслужену  фудбалску пензију.

За остварења у стварању  фудбалске историје ,,Пролетера'', од 1999. године је носилац БРОНЗАНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР'' ДВОРОВИ. Ово је из архива ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ДВОРОВИ забиљежио Владан Симеуновић.