ФИА планира да промијени бодовање за Формулу 1 :: Semberija INFO ::

 

ФИА планира да промијени бодовање за Формулу 1


ФИА планира да промијени бодовање за трке Формуле 1 које се не буду одвозиле до краја.

Макс Ферстапен је прошле сезоне постао шампион у Јапану након што је Шарл Леклер кажњен са пет секунди због "краћења кривине" на Сузуки.

Леклерова грешка је помогла Максу јер је са прве позиције пао на трећу па су сви остали збуњени и нико није знао да ли је Ферстапен на тој трци одбранио титулу.

Никоме није било јасно да ли су бодови преполовљени као годину дана раније у Белгији када се трка готово није ни возила због јаке кише, па су возачи послије четири сата ничега добили половину бодова.

Да бисте побиједили трку морате да имате комплетирано макар 25% дистанце и за то бисте добили 6 бодова. Уколико се возило између 25 и 50 одсто тада побједнику иде 13 бодова, између 50 и 75 одсто 19, а све преко 75 одсто иду пуни бодови.

У Јапану се возило 28 кругова, негдје око 52 одсто, па су сви очекивали 19 побједа за побједу Максу Ферстапену, 14 Серхију Пересу за друго мјесто и 12 Шарлу Леклеру за треће, преноси б92. 

ФИА је тада пресудила да нема разлога да се смањују бодови и додијелила Максу пуних 25 бодова за побједу и он је послије три сата тркања и много конфузије на Сузуки постао шампион други пут заредом.

Сада из ФИА поручују да ће се овај систем поптуно средити и да ће се правилник за додјељвиање бодова у свим могућим ситуацијама "довести у ред" гдје ће се предвидјети сваки могући сценарио.

(Б92)