БиХ разбила Финску и вратила се у игру за Еуро :: Semberija INFO ::

 

БиХ разбила Финску и вратила се у игру за Еуро


Фудбалска репрезентација БиХ остала је у игри за пласман на Европско првенство 2020. године након што је синоћ у Зеници савладала селекцију Финске са 4:1 у 7. колу групе Ј квалификација за Еуро.

Три кола прије краја квалификација бх. фудбалери сада имају два бода мање од Финске која држи другу позицију, која води на ЕП. 

Ослабљени неиграњем Едина Џеке изабраници Роберта Просинечког одиграли су најбољу утакмицу квалификација, те у потпуности надиграли главног конкурента за друго мјесто. 

"Змајеви“ су како су и најавили офанзивно кренули ка голу Финаца. На прво узбуђење чекало се до 13. минуте. Након четвртог корнера, Пјанић је пронашао Бичакчића који из непосредне близини главом шутира тик преко гола. Само минут касније Амер Гојак је затресао мрежу гостију, али је судија поништио погодак због офсајда, милиметри су одлучили да БиХ не поведе. Роберт Просинечки је затим морао посегнути за измјеном, повријеђеног Вишћу замијенио је Изет Хајровић. 

У 20.минути Квржић је ухватио волеј, али је лопта прохулајала поред гола. Шест минута касније у сјајној прилици је Армин Хоџић, чији је ударац у посљедњи тренутак изблокирао један фудбалер Финске. 

Велики притисак БиХ уродио је плодом у 29.минути. Квржић је на вријеме упослио Изета Хајровића који је мајсторски десном слабијом ногом искоса матирао голмана Храдецког. У 35. минути досуђен је пенал за БиХ, можда и престрого. Сигуран са 11 метара и нову ерупцију на Билином пољу био је капитен Миралем Пјанић који је погодио за 2:0. До краја полувремена могло је бити и 3:0, али је голман гостију зауставио ударац Хајровића.

У наставку иста слика на терену. Бх. селекција је контролисала игру и доминирала, те и даље кидисала ка голу Финске, која није озбиљније пријетила голману Шехићу. У 54.минути Пјанић је сјајно извео слободњак, али је пречка била савезник Финаца.

Затим је пријетио Гојак, али непрецизно. Све је експлодирало у 59.минути. Праву опсаду гола у којој је неколико фудбалера шутирало ка голу на маестралан начин закључио је Пјанић који је погодио за великих 3:0. 

До краја сусрета домаћи су рутински привели утакмицу крају, а успјели су још једном затрести мрежу Храдецког. Погодио је Армин Хоџић (79) који је у овом сусрету мијењао Џеку и у потпуности је оправдао ту улогу. Финска је до краја ипак успјела постићи погодак преко Похјанпала (79). 

У наредном колу бх. фудбалери за три дана гостују у Атини гдје ће снаге одмјерити са Грчком, док ће Финци угостити Јерменију. У преостале двије утакмице групе Ј синоћ су играле Италија – Грчка и Лихтенштајн – Јерменија.

Независне новине