ВЕЛИКИ је он: Даме и господо, Новак Ђоковић је тенисер ДЕЦЕНИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛИКИ је он: Даме и господо, Новак Ђоковић је тенисер ДЕЦЕНИЈЕ


Најбољи српски спортиста свих времена изабран је за тенисера претходне деценије у избору престижног сајта tennis.com.

Има ли ко већи? Тешко, бар када је реч о последњој деценији.

Баш то тврди и специјализовани сајт tennis.com који је Новака Ђоковића изабрао за најбољег тенисера деценије.

Најбољи српски спортиста свих времена од 2010. на овамо освојио је 15 од укупно 16 гренд слем трофеја. Уписао је само 24 пораза уз импресивних 216 победа, од којих су неке биле епске попут оне у финалу овогодишњег Вимблдона када је савладао Роџера Федерера након спасених меч лопти.

Он је освојио рекордних седам титула на Аустралијан Опену, у последњих 10 година чак пет пута подигао је вимблдонски трофеј, од чега је три пута у финалу рушио Федерера (2014, 2015, 2019), који се сматра "краљем" тог турнира.

Такође, славио је и на Ролан Гаросу 2016, прекинувши импресиван низ Рафаела Надала који је тај гренд слем освојио 12 пута, а има пехаре УС Опена, чиме је постао један од ретких у историји који су комплетирали све гренд слем трофеје.

Оно што издваја Новака Ђоковића је посебан стил игре, који чини да сваки његов покрет изгледа као нешто је што лако урадити, специфична кретња и гипкост, због које је неретко називан "човеком од гуме", уз импресиван бекхенд.

Наводи се и да је Новак другачији од својих највећих ривала и по посебном режиму исхране, која није своствена спортистима, медитацији, "јединственом менталном и физичком тренингу".

Ту менталну снагу неретко је исказао том тешких дуела у каријери, али и након повратка 2017. године, када је пропустио пола сезоне због озбиљних проблема са лактом и касније операције. Ђоковић се након најдуже паузе у каријери и пада на АТП листи, када су многи очекивали да ће се и повући, вратио на велика врата и поново загосподарио светском тениском сценом.

Он је чак четири пута освојио престижну награду Лауреус, а на првом месту АТП листе укупно је провео до сада 275 недеља, чиме заузима треће место на вечној листи.

На сајту tennis.com наводи се да његово достигнуће у тенису није вредновано колико заслужује, да нема театралних прослава, бацања и плакања након великих победа, а најбољи опис Ђоковићеве величине дао је бивши тренер Роџера Федерера, Пол Анакон, који наводи "да је он шампион, чист и једноставан".

"Новак Ђоковић је најбољи тенисер претходне деценије, а до краја следеће можда ћемо га називати и најбољим свих времена", стоји у опису сајта tennis.com.

mondo.rs