ОДБОЈКА СЛАВИ 125. РОЂЕНДАН :: Semberija INFO ::

 

ОДБОЈКА СЛАВИ 125. РОЂЕНДАН


Одбојка је настала 1895. године, а њен настанак везан је за Вилијама Моргана. Наиме, 9.. фебруара 1895 године Вилијам Морган је окупио  неколико наставника на колеџу Спрингфилд да би демонстрирао нови спорт.

Прошло је 125 године од прве утакмице одбојке у историји. Спорт који је увијек еволуирао, остављајуц́и непромијењену страст оних који га практикују.

У то вријеме Морган није нигдје могао пронаћи игру која је личила на одбојку, па ју је он створио из својих властитих метода тренирања и рекреације.

Описујући своје прве експерименте, Морган је рекао: „У потрази за одговарајућом игром, прво ми је тенис пао на памет, али за њега су нам биле потребне лоптице, рекети, мрежа и остала опрема па сам од њега одустао, али идеја мреже ми се учинила згодном. Подигли смо мрежу на висину од 1,98 метар, што је изнад главе просјечног мушкарца. Уз то нам је требала и лопта. Прво ми је пала на памет кошаркашка, али та је била превелика и претешка.”

На крају, Вилијам Морган је замолио да у фабрици А. Г. Спалдинг и Брос. направе одговарајућу лопту, што су ови и учинили. Направили су кожну лопту, чији је обим био око 65 цантиметара, а тежина око 300 грама. Након тога Морган је, с још два пријатеља, написао прва правила одбојке.

Године 1917. одбојка је стигла у Европу. Данас је одбојка веома распрострањена и популарна игра и постоји као дисциплина на Олимпијским играма. 

Семберија инфо - М. Решидовић