СЛАВКО ПЕТРОВИЋ: НЕМА БАНКРОТА ЗБОГ ВИРУСА :: Semberija INFO ::

 

СЛАВКО ПЕТРОВИЋ: НЕМА БАНКРОТА ЗБОГ ВИРУСА


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Ако ће један клуб банкротирати због 15 дана или месец паузе, онда је то тужно, поручио је Славко Петровић, тренер Радника из Бијељине, коментаришући предвиђања да би се због кризе изазване вирусом корона на финансијском удару могли наћи и поједини фудбалери.

Стратег Бијељинаца изразио је очекивања да ће се "бубамара" зеленим теренима закотрљати већ у мају, те да у том случају неће бити већих посљедица како за економију, тако и за правичан исход првенства. Борбу против невидљивог непријатеља упоредио је са фудбалском утакмицом, коју треба знати добити дисциплином, стрпљењем и тактиком.

"За мене је тужно да неко због неколико седмица паузе говори о финансијском краху. Било би то безобразно, поготово у БиХ, где неки играчи зарађују минималац. Нема смисла да играчу, који с око 1.000 КМ месечно или чак и мање храни породицу, сада неко смањи плату или га ускрати у потпуности за плату. Притом су сви играчи, без обзира на паузу, у индивидуалном тренажном процесу и они су на располагању клубу", казао је Славко Петровић.

Колико је играча Радника тренутно у тренажном процесу?

Без обзира што нисмо на окупу, сви су добили програм и раде у својим местима индивидуално. Они који су из Бијељине раде на стадиону сваки дан. Превентивно делујемо на начин да се не групишу. Сви треба да будемо обазриви, придржавамо се упута надлежних и трудимо се да не направимо ни најмању грешку. Не смемо ући у панику. Схватам да је многима досадно у кући, али треба гледати и на позитивне ствари - да ће се људи када ово прође зажелети фудбала и вероватно више пратити дешавања и у БХ Телецом Премијер лиги БиХ.

Очекујете ли да сезона ипак буде настављена?

На основу неких предвиђања инфектолога претпоставља се да нам ударни вал долази у наредних седам дана, након чега иде пад. У том случају у мају се можемо надати наставку првенства, па макар и пред празним трибинама.
То је неки идеални сценарио, али да би се обистинио треба сви да будемо одговорни. Мени је недопустиво да неко у овој ситуацији иде на бувљак, да излази у три сата ујутру док је полицијски сат, односно да се излази генерално без неке велике потребе. Нажалост, има будала којима ни казне ништа не значе.

Противник сте, дакле, идеје да се сезона заврши по тренутном пласману?

Да. Говорим, наравно, у нади да ће се ситуација смирити, јер прекид првенства би неким екипама дао предност коју можда нису заслужиле. Било би то у крајњем случају неправедно. Рецимо, Радник да је победио Челик ишао би у том случају у Европу. Ако се првенство настави у мају, а 10 дана раније екипе буду на окупу, што је сасвим довољно времена, све се може стићи завршити како је и планирано. Играо би се онда неки ритам од рецимо 12 утакмица у девет седмица, што би и клубовима одговарало у неком другом смислу.

Зашто би убрзани ритам одговарао клубовима?

Конкретно тренери би имали прилику да стицајем околности виде тачно ко су играчи на које могу озбиљно рачунати. То би била веома добра селекција оних који могу издржати, односно оних који не могу. Ја мислим да сваки прави играч може дати максимум у згуснутом ритму. Ако не може, онда то значи да нам и не треба такав фудбалер јер нам не може помоћи ни у будућности. Радник када је 2016. године освојио Куп Босне и Херцеговине и Републике Српске и играо у Европи имао је управо такав ритам. Управо су нас издржљивост играча и њихова физичка спрема довели до тог највећег успеха у клупској историји.   

Мислите ли да се за мјесец дана може смирити криза изазвана вирусом?

Гледајмо на ову борбу као на фудбалску утакмицу. Непријатељ је невидљив и не знамо одакле може да запрети. Међутим, требају нам тактика, мудрост, стрпљење и дисциплина и победићемо. Све се може кад се хоће.

(независне.цом)