Поријеклом из Јање: Алија Алихоџић – фудбалски бисер из Француске :: Semberija INFO ::

 

Поријеклом из Јање: Алија Алихоџић – фудбалски бисер из Француске


Деценијама уназад фудбалери из БиХ успјешно су наступали у Француској.

Почело је седамдесетих година… Вахидин Мусемић, Јосип Каталински и Иван Ћурковић оставили су запажен траг у француском фудбалу. Потом су осамдесетих година бх. фудбалери били главне “виолине” у шампионату. Скоро да није било прволигаша без Босанаца. Вахид Халилхоџић и данас ужива статус “иконе” у Нанту. Био је најбољи стријелац и брончана копачка. Блаж Слишковић је бриљирао у Рену и Марсеју. Бака је мајсторијама одушевљавао тада клинца Зинедина Зидана. Који га је уврстио у свој идеални тим Марсеја свих времена. Мехмед Баждаревић и Фарук Хаџибегић су легенде Сошоа.

У Француској су успјешно наступали још Славиша Вукичевић, браћа Златко и Зоран Вујовић (рођени на сарајевској Грбавици), Боро Приморац и други. Кад “говоримо” о Босанцима из златних осамдесетих највећи траг у француском фудбалу оставио је Сафет Сушић. Легендарни “Папе” по многим анкетама и изборима најбољи је играч ПСГ свих времена. Ни Златан Ибрахимовић, Бразилац Неимар и бројне друге звијезде ПСГ нису засјениле маестралног Сушића.

У новијој историји у Француској успјешно су наступали дугогодишњи репрезентативци Мухамед Коњић, Емир Спахић, Миралем Пјанић, Сањин Прцић…

У Француској су играли Мирза Варешановић, Ален Шкоро и Санел Јахић, који је прошао школу Страсбура.
У Француској су играли Ивица и Амар Осим. Било је још десетак бх. ногометаша, који су, с мање или више успјеха наступали у Француској.

Мирза Мустафић и Емир Бијелић наступали су за млађе селекције Метза. Њима је пут отворио Пјанић, када је из Луксембурга стигао у једну од најбољих омладинских школа у Метз.

И данас у Француској има бх. фудбалера. Један од највећих драгуља у Француској зове се Алија Алихоџић. Истински драгуљ. Има само петнаест година. Алија и његови родитељи воде поријекло из Јање. Гдје долазе на одмор сваког љета. На стадиону Подриња Алија фудбалским умијећем одушевљава спортску рају.



Од седме године тренира. Почео је у Центру фармасион Рацинг клуб Страсбоург. Потом прелази у предграђе Стасбоурга, ФРХ -Хагуенау.

Клуб се такмичи у највећем рангу француског фудбала до 19 година. Алија игра већ пет година на позицији нападача, али може играти крилног нападача и у везном реду.

Талентирани Алихоџић пет година је најбољи стријелац екипе. Прошле године имао је позив од Седана да се пресели и настави школовање. Одбио је због породице и удаљености. Родитељи су му највећа подршка, па није желио у Седан.

Од ове сезоне Алија наступа за У -16.

ФРХ-Хагуенау полусезону је завршио на трећем мјесту, у групи са Метзом, Страсбоургом, највећим клубовима овог региона.

Алија је поносан на Јању, мјесто својих родитеља. Похађа први разред гимназије. Навија за Жељу, Един Џеко је његов играчки идол.

Како Алија редовито добија позиве француских млађих селекција, НСБиХ би требао на вријеме реагирати. Алија прижељкује само шансу, увјерен да би својим играчким умијећем оправдао позив. Лијепа је спознаја да, послије горе побројаних асова, у Француској има бх. фудбалера. Иначе Алихоџићи су вјерни навијачи свих репрезентација и клубова.


Спортске