Пала одлука: Србија ће играти против Украјине :: Semberija INFO ::

 

Пала одлука: Србија ће играти против Украјине


На жријебу који је у сједишту УЕФА у Ниону одржан овог четвртка, "пала је одлука" да Србија и Украјина играју фудбал.

И то младе репрезентације, састављене од играча до 21 године старости, у квалификацијама за пласман на Европско првенство.

Иако су у тој, Ф групи, још и неке врло, врло занимљиве селекције, а нема сумње да ће и двомеч "орлића" са вршњацима из Енглеске привући огромну пажњу, ипак се то неће моћи мјерити са оном пажњом коју ће изњедрити двије утакмице српске младе националне селекције и Украјине, пишу Вечерње новости.

Када играју Србија и Украјина?

Када ће се тачно ти мечеви одиграти, УЕФА тек треба да одреди.

Данас су, само, извучене групе (у Ф су, поред Србије, Украјине и Енглеске, још и Сјеверна Ирска, Азербејџан и Луксембург), али се знају термини свих кола квалификација за првенство које ће бити одржано 2025. године у Словачкој.

Утакмице ће се одржати између марта ове године и октобра 2024, и то у осам "такмичарских прозора": 20 - 28. марта 2023, 12 - 20. јуна, 4 - 12. септембра, 9 - 17. октобра, 13 - 21. новембра, 18 - 26. марта 2024, 2 - 10. септембра и 7 - 15. октобра.

Да ли је Србија могла да избјегне утакмице са Украјином?

Прописи УЕФА су предвидјели само пет "забрањених" упаривања на жријебу. У питању су, одлуком Извршног одбора европске куће фудбала, парови Јеремија - Азербејџан, Бјелорусија - Украјина, Гибралтар - Шпанија, Босна и Херцеговина - самопроглашено Косово и Србија - самопроглашено Косово.

Русија је, још 28. фебруара 2022, а потом и потврдом те одлуке УЕФА на Суду за спортску арбитражу 15. јула 2022, искључена из свих европских фудбалских такмичења, па је неће бити ни у предстојећем У21 такмичарском циклусу.

Систем такмичења

Девет побједника група и три најбоља другопласирана тима (не рачунајући њихове учинке против посљедњепласираних из сваке групе) директно се пласирају на У-21 шампионат Европе, уз домаћина, Словачку.

Преосталих шест другпласираних селекција ће, кроз бараж утакмице три пара (на свом и туђем терену), од 11. до 19. новембра 2024. одлучивати ко ће још отићи на ЕУРО 2025 за младе репрезентације.

Нема сумње да "орлиће", које као селектор предводи Горан Стевановић, чека буран период, али, надасве, фудбалски занмиљив.

То што је и Украјина, као члан другог "шешира", на жријебу сврстана у исту групу у којој је и Србија (која је жреб чекала из трећег), и то што као домаћин Украјина своје мечеве игра у иностранству, јер због актуелног рата не може на својој територији, не треба да засјени чињеницу да ће на терену бити, просто, млади момци који играју фудбал.

И, како у спорту спортисти и треба да буду на првом мјесту, остаје нада да ће фудбал, а не ванфудбалска дешавања, бити у центру пажње када на ред дођу ти дуели.

Састави група квалификација за У21 Европско првенство у фудбалу

Група А: Италија, Република Ирска, Норвешка, Турска, Летонија, Сан Марино.
Група Б: Шпанија, Белгија, Шкотска, Мађарска, Казахстан, Малта.
Група Ц: Холандија, Шведска, Грузија, Сјеверна Македонија, Молдавија, Гибралтар.
Група Д: Њемачка, Пољска, Израел, Бугарска, тзв. Косово, Естонија.
Група Е: Румунија, Швајцарска, Финска, Албанија, Црна Гора, Јерменија.
Група Ф: Енглеска, Украјина, Србија, Северна Ирска, Азербејџан, Луксембург.
Група Г: Португал, Хрватска, Грчка, Белорусија, Фарска Острва, Андора.
Група Х: Француска, Аустрија, Словенија, Босна и Херцеговина, Кипар.
Група И: Данска, Чешка, Исланд, Велс, Литванија.

(Независне)