Атлетик: ФИФА одредила систем такмичења на СП 2026. године :: Semberija INFO ::

 

Атлетик: ФИФА одредила систем такмичења на СП 2026. године


Фото - SportingNews
ЛОНДОН - На Свјетском првенству у фудбалу 2026. године учествоваће 48 репрезентација, које ће бити подијељене у четири групе са по 12 селекција, преноси британски Атлетик.

Британски медији подсјећају да ће на Мундијалу 2026. године, који ће бити одржан у Мексику, Канади и САД учествовати 48 селекција.
  
"Међународна фудбалска федерација (ФИФА) одредила је формат такмичења на наредном СП 2026. У првом кругу играће 48 селекција, које ће бити распоређене у 12 група са по четири екипе. У наредну фазу СП пласираће се по две најбоље селекције из сваке групе и осам најбоље трећепласираних репрезентација. То значи да ће на наредном СП бити одиграно 104 утакмица уместо досадашњих 64", наводи Атлетик.
 
Британски медији истичу да се одустало од идеје да 48 репрезентација буде распоређено у 16 група са по три тима.
 
"На СП ће учествовати 16 репрезентација више. Од тих 16 репрезентација на СП три места требало би да добију азијске репрезентације, четири афричке, два северноамеричке, два јужноамеричке, три европске и једно екипа из Океаније. Последњи учесник Мундијала биће познат после интерконтиненталних бараж мечева", закључује се у тексту Атлетика.

Европске квалификације за СП 2026. почеће у марту 2025. и трајаће годину дана.


​Танјуг / Глас Српске