Кошаркашки савез Републике Српске слави 30 година од оснивања :: Semberija INFO ::

 

Кошаркашки савез Републике Српске слави 30 година од оснивања


БАЊАЛУКА - Кошаркаши савез Републике Српске слави велики јубилеј - 30 година од оснивања.

Тог 7. новембра 1992. године у бањалучком Банском двору основан је један од најбројнијих и најуспјешнијих савеза који окупља више од 90 клубова под својим окриљем, а изњедрио је велики број асова који су славу Српске пронијели широм свјетских меридијана као ријетко ко поред њих. Поводом обиљежавања јубилеја издата је монографија Савеза, аутора Жељка Тице, у којој је сабрано 30 година успјешног рада. У њој су описана сва такмичења под ингеренцијом КСРС, споменути руководиоци Савеза, представљени клубови, тренери и играчи који су обиљежили један период или и даље раде на развоју кошарке на овим просторима.

- Нова монографија је ту да нам покаже гдје смо некад били, а гдје смо сада, односно колико смо напредовали у међувремену. Велики јубилеј обиљежићемо свечаном академијом почетком децембра, када ћемо наградити заслужне појединце и колективе. Такође, крајем истог мјесеца организоваћемо кошаркашки сабор, односно ревијалну утакмицу селекција Републике Српске и Кошаркашке лиге Србије која би требало да буде одиграна у Градишци. Уједно, биће организована и изложба “Кошарка у Републици Српској” на којој ће бити представљени сви успјеси од оснивања до данас - истакао је предсједник КСРС Александар Ђурђевић.

Он је на тој позицији наслиједио Бориса Спасојевића, док су раније функцију првог човјека Савеза обављали Драган Деспотовић, Милорад Додик и Зоран Тегелтија.

- Сматрамо да Савез добро ради и наш циљ је да клубовима обезбиједимо услове за несметан рад да би они створили неке нове кошаркашке асове као што је то био случај раније. Поносни смо на првих 30 година, али гледамо у будућност. Срећни смо због окупљања млађих репрезентативних селекција као и њихових наступа на турнирима региона - додао је Ђурђевић.

Монографија


Аутор монографије “30 година Кошаркашког савеза Републике Српске” Жељко Тица допунио је издање од прије пет година.

- Јубилеји нас обично враћају у прошлост када је Савез основан. Десило се то у рату, а растао је у миру и израстао у то што сада јесте. Проблема током писања монографије није било јер су запосленици Савеза, првенствено Перо Вранковић, одлично архивирали материјале па је све било олакшано - рекао је Тица.


Глас Српске