Кошаркаши Србије вечерас против Турске у Београду :: Semberija INFO ::

 

Кошаркаши Србије вечерас против Турске у Београду


Фото - ФИБА
БЕОГРАД - Кошаркашка репрезентације Србије вечерас од 20 часова, у београдској хали "Александар Николић", дочекаће селекцију Турске, у другом кругу квалификација за Свjетско првенство 2023. године.

Селектор Светислав Пешић очекује изазовну утакмицу против Турске, али истиче да су сви мотивисани да добију овај дуел.

"Желимо да уђемо у утакмицу са позитивном енергијом, да дамо максимум и да победимо. Утакмица није пресудна, али може пуно да нам донесе, не само због два бода, већ и у том директном сусрету бисмо имали 2-0 против Турске. Свако свакога може да победи, Летонија је екипа која ће се прва квалификовати на СП. Не бих говорио о дебаклима како су поједини говорили после Европског првенства. Било би добро да победимо, а Турској ће ово бити одлучујућа утакмица. Никада за ништа не кажем дебакл, ЕП није био дебакл, већ је био врста неуспеха, али и успеха. Ми који смо дуго у спорту, не правдамо се када изгубимо, већ смо задужени да гледамо дужи процес и да из тог процеса направимо нешто што је важно за следећу акцију. Имали смо добро лето, после пуно година играчи су се одазвали, пружили сјајну игру", рекао је Пешић на конференцији за новинаре уочи дуела са Турском.

Он је истакао да сви морају да се прилагоде новонасталој ситуацију у европској кошарци.

"Иако сам желео да, не само да говорим о репрезентацији што је мој први задатак, говорио сам о нашој кошарци, о нашем стању, шта би требало да урадимо да будемо бољи. Ово што желим је да се и ја мењам, прилагођавам ситуацији, али морамо сви да се мењамо, јер се толико ствари десило у европској кошарци да ако желимо да идемо напред морамо да се прилагођавамо. Не зато што нисмо најбољи, већ зато што желимо да будемо најбољи", навео је селектор Србије.

Пешић је истакао да очекује велику подршку навијача против Турске.

"Не сумњам да ће навијачи бити важна покретачка снага, која нам је потребна. Нашој борбеношћу и публиком да елиминишемо тај мањак неуиграности. Кошарка је тимски спорт, у тимском спорту учествује пет кошаркаша и морају да се нађу заједно, уиграно... И када је питање напад и када је питање одбрана, као и заједнички циљеви, а заједнички циљ је да се победи", навео је Пешић.

Он је поновио да Василије Мицић нема дозволу Ефеса да игра за репрезентацију Србије.

"Не желимо да то стављамо у први план пред утакмицу, планирамо да се окренемо стварима које можемо да контролишмо. Мицић је кренуо на пут, имао је карту, али је одлука таква, каква је. Али не бих је коментарисао, немамо тачне детаље... Образложење је да се припрема за утакмицу против Барселоне, али не бих то коментарисао", рекао је Пешић.

Кошаркаш Црвене звезде Немања Недовић ће пропустити и дуел са Турском, док ће у тиму бити Марко Гудурић и Владимир Лучић.

"Била је дилема због укупног стања Недовића. По његовим речима стање се поправља, али не желимо да силујемо, да ризикујемо. Недовић је напредовао, али није на нивоу да може да да максимум. Утакмица са репрезентацијом доноси много емоција, донели смо такву одлуку и даље рачунам на њега у будућности. Дошли су Гудурић и Лучић, добри су, тренирали су и после тога ћемо према правилима ФИБА да одредимо 12 кошаркаша за дуел са Турском", рекао је селектор Србије.

Летонија је прва на табели групе I квалификација за СП 2023. са шест победа и једним поразом. Србија и Грчка имају по четири тријумфа и три пораза. Турска и Белгија имају скор од по три победе и четири пораза.

"Турски кошаркаши су носиоце игре у турским клубовима. Видели сте како је Бурса направила добру игру, а носиоци те екипе су сада у репрезентацији Турске. Врло су квалитетни и уједначени, мало је турских кошаркаша који напуштају земљу, напредовали су, имају изражен и добар пројекат рада са младим играчима. Скоти Вилбекин је заменио Шејна Ларкина, он је поентер, важан кошаркаш... Мелих Махмутолу је у животној форми, а имају три плејмејкера велике класе. Борбена су екипа, разбијали су блокове против Белгије, играли су агресивно... Морамо томе да одговоримо", рекао је Пешић.

Србија је у петак победила у гостима Велику Британију са 74:68.


Танјуг / Глас Српске