БиХ у тешкој мисији, меч истине за “Орлове” :: Semberija INFO ::

 

БиХ у тешкој мисији, меч истине за “Орлове”


Ближи се расплет у квалификацијама за Мундобаскет 2023. године.

Кошаркашке репрезентације БиХ и Србије вечерас играју вјероватно кључне утакмице у борби за Свјетско првенство. „Змајеви“ који истина не зависе о себи гостују фаворизованој Француској, док „Орлови“ у Београду дочекују Турску.

Након побједе над Мађарском у Сарајеву, мушка кошаркашка репрезентација БиХ у суботу је допутовала у Пау, гдје ће вечерас одмјерити снаге са Француском. И на овом мечу бх. селекција ће наступити десеткована неиграњем неколицине важних играча (Џанан Муса, Џон Роберсон, Миралем Халиловић, Емир Сулејмановић).

“Знамо да нас чека тешка и захтјевна утакмица против моћне Француске. Али ми можемо обећати борбу и енергију од прве до посљедње минуте, као што је био случај у Сарајеву против Мађарске“, поручује центар БиХ Кенан Камењаш.

Селектор Адис Бећирагић ће за овај меч рачунати на сљедећих 12 играча: Адин Врабац, Амар Гегић, Кенан Камењаш, Харис Делалић, Сани Чампара, Александар Лазић, Исмет Сејфић, Ајдин Пенава, Обрад Томић, Ријад Авдић, Амсал Делалић и Зинедин Мулић.

Рачуница је поприлично јасна. БиХ би побједом задржала шансе за први пласман на СП, шансе би се повећала уколико би Литванија као гост побиједила Црну Гору. Пораз ће готово сигурно значити опроштај од те борбе, јер све у својим рукама држи Црна Гора која има побједу више од БиХ, а данас дочекују селекцију Литваније. У случају тријумфа, а пораза бх. кошаркаша, Црногорци би овјерили визу и заједно са Француском и Литванијом из групе К. Сусрет Француска – БиХ игра се вечерас од 20 сати.

Када је у питању група И, репрезентација Србије је коначно дошла у ситуација да судбину држи у својим рукама. Побједа над Великом Британијом ставила је “орлове” на мјесто које води на Мундобаскет, али сада је потребно задржати ту позицију. Пред пуленима Светислава Пешића је вечерас одлучујући меч против Турске у “Пиониру”. Појачана са неколико играча из Евролиге, Србија би евентуаном побједом дошла на праг успјеха. Тиме би избацили Турке из игре, а уколико им ишао на руку резултат са меча Белгија – Грчка, могли би отићи на двије побједе више од Белгијанаца, два кола прије краја квалификација. Тада би им била потребна само побједа против Британаца у посљедњем колу. Подсјетимо, пласман на СП осигураће по три првопласиране из све четири групе.

Вечерас се завршава претпосљедњи новембарски “прозор”. Састају се, група И: Летонија – В. Британија (18.30), Србија – Турска (20), Белгија – Грчка (20.30), група Ј: Финска – Естонија (17.30), Словенија – Њемачка (18), Шведска – Израел (19.35), група К: Мађарска – Чешка (18), Црна Гора – Литванија (19), Француска – БиХ (20), група Л: Украјина – Исланд (15), Грузија – Италија (16), Шпанија – Холандија (20.30).


Независне новине