Бајка се наставља: Надица Божанић је шампионка света :: Semberija INFO ::

 

Бајка се наставља: Надица Божанић је шампионка света


Фото - World Taekwondo
Надица Божанић, 21-годишња Земунка, нова је шампионка света у теквондоу у категорији до 73 килограма! Наследница легендарне Милице Мандић задивила је све ноћас у Гвадалахари и са пет блиставих победа уписала је своје име међу 18 шампионки планете у полутешкој категорији.

Србија је на овај начин освојила друго злато на 25. Светском првенству и пету медаљу (2-1-2), па је уочи последњег дана Шампионата на трећој позицији по успешности, иза домаћина Мексика и Кине, која је једина дошла до шест медаља.



Борбе Надице Божанић у дворани „Пливачког центра“ у Гвадалахари, остаће златним словима уписане у већ богату историју српског теквондоа.

У раним јутарњим часовима прво је сломила отпор снажне Туркиње Суде Јарен Узунчавдар, било је 2:0 (7:5, 7:2). Након тога, после три тешке рунде, сломила је отпор и Американке Медлејн Горман-Шор – 2:1 (9:3, 10:13, 3:2).

У четвртфиналу је дошла на ред искусна Казахстанка Џансел Дениз, која је савладана резултатом 2:0 (15:3, 8:8).

Меч против сјајне Британке Ребеке Мекговен у полуфиналу, представљао је прави „докторат“ за девојку, која је прве кораке начинила у теквондо клубу Империјум, код Југослава Настасића. У првој рунди је издржала све налете годину дана старије Шкотланђанке, губила је 2:0 и 4:2, али је исто тако знала да узврати у завршници и поведе са 8:4, што је било довољно за вођство.

У другој рунди, стрпљење и сјајна физичка припрема, дошли су до изражаја. Сјајно вођена из угла, од стране селектора Драгана Јовића, Надица је забележила победу за своје прво светско сениорско финале.

А онда је на ред дошла светска шампионка и освајачица сребра из Токија, Корејка Ли Дабин. Добро позната нашим девојкама, посебно Милици Мандић, која је савладала прошле године у олимпијском финалу, а која је присуствовала овом мечу, 25-годишњакиња из Улсана, вероватно жељна реванша, од старта се обрушила на Божанићеву.

А након што је издржала први налет, Надица је у другом делу прве рунде дала до знања ривалки, да неће тако лако одбранити светску титулу. Уследиле су сјајне контре, а у правом ватромету удараца, Српкиња је стигла до вођства – 12:8!

Друга рунда представљала је и рат нерава. Дуго је трајала резултатска клацкалица и минимално вођство Дабинове, али је завршница припала српској хероини. Прецизни ударци Надице Божанић ускоро су означили и крај меча, па је Србија добила четвртог светског шампиона у теквондоу, после Милице Мандић, Вање Станковић и Махдија Ходабакшија.

У мушкој категорији до 54 килограма, тријумфовао је чудесни 19-годишњак Омар Гергељи Салим, момак рођен у Америци, који наступа за Мађарску. У финалу је декласирао Мексиканца Цезара Родригеза и најавио блиставу каријеру.

Репрезентативац Србије, Реља Ивковић, поражен је у првом колу од Малезијца Себастијана Тана са 2:0 (4:1, 6:1).

Последњег дана Светског првенства, Србија ће имати још једног представника. У најлакшој женској категорији, до 46 килограма, наступиће Лана Комненовић, која ће у шеснаестини финала на мегдан Азербејџанки Минаји Акбаровој.


Спорт клуб