:: Semberija INFO ::

 

Упозоравао возаче на радар – полиција му исплаћује 50.000 долара (ВИДЕО)


Полиција америчке државе Делавер мора да исплати 50.000 долара мушкарцу који је покренуо федералну тужбу након што су полицијски службеници угрозили његово право да упозорава возаче на радар.

Реч је о Џонатану Гесфорду (54), који тврди да је полиција поступила незаконито када је интервенисала док је стајао поред пута и држао картон на којем је писало "Испред је радар". Након жестоке расправе, полицајци су Гесфорду одузели картон с натписом те су га потом пустили, а он им је приликом одласка из свог Субару Форестера показао средњи прст.

Међутим , полиција је кренула за њим и зауставила га због "неприкладних гестикулација", али камера постављена у полицијском аутомобилу је снимила разговор између полицајаца који доказује да су знали да немају основа за казну.
"Немамо основу да му напишемо казну, биће одбачена", рекао је један од полицајаца.

Како преноси  Klix.ba,  у покушају да достигне Гесфорда, полицајац је возио брзином од 100 мпх (више од 160 км/х) у зони ограничења од 55 мпх (више од 88 км/х). Затим су полицијски службеници претили Гесфорду да ће га оптужити за опирање хапшењу те покушавали да га уплаше говорећи да ће одвући његов аутомобил и позвати социјалну службу да дође по његовог сина који је био с њим у аутомобилу.

"То није претња, него обећање", изјавио је полицајац.

Оптужбе против Гесфорда су очекивано одбачене, али је он је одлучио да оде корак даље те је тужио полицију Делавера тврдећи да су га полицијски службеници спречили у законитом и мирном протесту. Тужба је покренута у фабруару ове године иако се инцидент догодио у марту 2022.

Против полицајаца је након интерне истраге покренут дисциплински поступак, а Гесфорду ће бити исплаћена одштета од 50.000 долара.