:: Semberija INFO ::

 

Promocija semberskih resursa i proizvoda


Sajamske manifestacije, kao što je “Semberski sajam mesa” u Dvorovima, imaju ogroman značaj za promociju i afirmaciju semberske industrije mesa, ali i resursa kojima ova lokalna zajednica raspolaže. Ova privredna grana nudi mogućnost i za novo zapošljavanje, izjavio je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina prilikom otvaranja ovogodišnjeg Šestog semberskog sajma mesa u Dvorovima, manifestacije na kojoj učestvuje šezdeset izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.
 

Milenko Zupur, direktor Kompanije “Globus”, idejni tvorac ove sajamske manifestacije, zahvalio se svim učesnicima i gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju.
 

“Uvjereni smo da mogućnosti Semberije i Bijeljine u proizvodnji mesa, mesnih prerađevina i drugih  i živežnih namirnica još uvijek u dovoljnoj mjeri nisu iskorištene” istakao je Zupur, zaželivši da ovaj sajam svake godine bude brojniji i posjećeniji, upravo onako kako to vrijedni ljudi Semberije i zaslužuju.
 

Ljubiša Rosić, vlasnik Mesne industrije “ZP komerc” iz Vršana izjavio je da je od prvog sajma mesa u Dvorovima, organizovanog u 2016. godini, zdušno podržao ideju Milenka Zupura kao mogućnost promocije i afirmacije semberske privrede.
 

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, naglasio je da “Semberski sajam mesa” predstavlja pionirski pokušaj u sveobuhvatnoj afirmaciji domaćih resursa i prerađivačkih kapaciteta.
 

“Najnovija globalna dešavanja upućuju nas na značaj obezbjeđenja dovoljno energije i hrane za stanovništvo.
Imamo, po glavi stanovnika, na raspolaganju oko 6,8 hektara zemljišta, dok prosjek u Evropskoj uniji ide i do 0,21 hektar, tako da imamo ogromnu komparativnu prednost koja se mora iskoristiti”, naglasio je Savić.
 

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vladi Republike Srpske izjavio je da Vlada i resorno ministarstvo poklanja ogromnu pažnju razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane.
 

“U ovoj godini agrarni budžet od 75 miliona KM povećan je za još 31 milion KM iz Kompenzacionog fonda. Za kapitalne investicije izdvojeno je 23 miliona KM. Dodatna sredstva izdvojeva su za tovljače svinja. Semberija je značajan proizvođač u stočarstvu, sa pedeset, odnosno šezdeset odsto ukupne proizvodnje junadi i svinja u Republici Srpskoj”, naglasio je Maletić.
 

Semberija info