ODRŽAN SVEČANI KONCERT HORA ,,SRBADIJA“


Povodom 120. godišnjice postojanja, Srpsko crkveno pjevačko društvo ,,Srbadija“ održalo je svečani koncert u dupke punoj sali Centra za kulturu. Osim Hora ,,Srbadija“, pod dirigentskom palicom Desanke Trakilović i Jelene Trakilović, na koncertu su nastupili i dugogodišnji prijatelji  ovog društva i prvaci opera u Oslu, Beogradu, Novom Sadu, te Ansambl ,,Bisernica“ iz Bijeljine.
 
Na slavljenički koncert ,,Srbadije“ iz Osla su doputovali bariton Stevica Krajinović i mecosopran Ivana Milašinović, iz Beograda bas Dragoljub Bajić i sopran Ljubica Vraneš, a iz Novog Sada bas Vasa Stajkić, sopran Verica Pejić i tenor Jovan Pejić.
 
Na koncertu, koji je trajao 100 minuta, ,,Srbadija“ i prijatelji predstavili su se sa mnogo djela koje naša publika i nije imala priliku često da čuje. Koncertno veče otvorio je mješoviti hor ,,Srbadije“ izvodeći ,,S nami Bog“ i ,,Tropar i Kondak Sv. Stefanu Tronoškom“, a nakon njih na scenu je izašao bariton Stevica Krajinović i otpjevao pjesmu ,,Dobra vam noć prijatelji“. Krajinović je zatim u pratnji hora ,,Srbadija“ i ansambla ,,Bisernica“ otpjevao ,,Žubor voda žuborila“, a bas Dragoljub Bajić mozaik pjesama sa Kosova. Grčku pjesmu ,,Mi mu timonis“ prekrasnim sopranom izvela je Ljubica Vraneš, koja je tokom večeri u duetu sa basom Dragoljubom Bajićem pjevala italijansku pjesmu ,,Parla pju piano“...nizale su se jedna za drugom prekrasne pjesme u izvođenju prekrasnih glasova, a na kraju ove nezaboravne večeri salom se zaorila pjesma ,,Kaljinka“ koju su izveli sopran Verica Pejić i članovi velikog i malog hora ,,Srbadija“.
 
-Raduje me što ,,Srbadija“ ove godine obilježava 120 godina od svog osnivanja, raduje me isto tako što sam skoro tri decenije na čelu tog ansambla koji je uvijek bio ozbiljan , ozbiljan od svojih početaka 1899. godine, i rastom i razvojem ovog hora, ,,Srbadija“ zaista kotira kao jedan od najboljih horova koje imamo danas. I još nešto bih dodala: raduje me što je ,,Srbadija“ odnjegovana tako da u njoj pjevaju amateri, pa postaju jednog dana profesionalci, istakla je prof. dr Desanka Trakilović.      
 

,,Srbadija“ je izuzetna pojava na srpskoj muzičkoj sceni, jer osim što je riječ o horu duge tradicije, ističe se i svojim repertoarom. Na bogatom repertoaru nalaze se duhovna i svjetovna djela domaćih i stranih kompozitora, a izvodeći ih ,,Srbadija“ se uzdigla do visina do kojih  rijetki stignu- postali su poznati u čitavom svijetu.
 
Istorija ovog hora je duga, a njegova sadašnjost bogata uspjesima. Osnovan je kao Srpsko crkveno pjevačko društvo ,,Srbadija“  1899. godine. Od osnivanja je bio jedan od znamenja Bijeljine, a najveći uspon doživio je pod vođstvom poznatog muzičkog pedagoga Stevana Krnića. Kao i ostala nacionalna društva, i ovaj hor je više puta zabranjivan, definitivno nakon Drugog svjetskog rata, da bi ga Stevan Krnić, ubrzo nakon rata, obnovio pod novim imenom- Sindikalni pjevački hor, koji je uskoro postao Kulturno-umjetničko društvo ,,Radojka Lakić“. Uspješno je radio sve do 1953. godine.
 
Pod svojim starim imenom hor je obnovljen 1992. godine i od tada niže samo uspjehe. Stevana Krnića zamijenila je Desanka Trakilović i pod  njenim vođstvom hor je dostigao svjetske visine i postao najbolji u regionu i jedan od najboljih u svijetu.
 
Na svjetskoj rang listi horova, koju pravi ugledna međunarodna fondacija ,,Musica mundi“, bijeljinski hor ,,Srbadija“ zauzima 33. mjesto u svijetu u kategoriji tradicionalne muzike,  36. mjesto u kategoriji mješovitih horova, a na listi Top 1000 svih horova svijeta nalazi se na 128. mjestu.  To je nešto čime se niko drugi u ovom kraju ne može pohvaliti. 
 
Ljubav, entuzijazam i visoki kriterijumi garantuju ,,Srbadiji“ još barem 120 godina postojanja.
 
Duhovna riznica
 

Koncertu je prethodilo otvaranje izložbe ,,Duhovna riznica“ u Umjetničkoj galeriji

u Centru za kulturu ,,Semberija“ koja o jubileju ,,Srbadije“ svjedoči kroz fotografije, novinske članke i osvojene nagrade. Izložbu je, u ime Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, svečano otvorio protojerej- stavrofor Dragan Pejčić, starješina Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Ledincima.
-Ovaj prestižni hor proslavlja jubilej, 120 godina od osnivanja, i mi koji živimo u ovom gradu treba da budemo ponosni na njihov rad, na njihov trud i djelo, jer su pronijeli slavu grada Bijeljine širom svijeta, rekao je, između ostalog, protojerej-stavrofor Dragan Pejčić.
 
portal Semberija info (M. Rešidović)