Crtice iz prošlosti: Opštinski štab za endemsku nefropatiju - Pregledi kao preventiva :: Semberija INFO ::

 

Crtice iz prošlosti: Opštinski štab za endemsku nefropatiju - Pregledi kao preventiva


Фото - Илустрација
Akcija pregleda stanovništva na ranom otkrivanju endemske nefropatije u semberskim selima naišla je na opšte odobravanje radnih ljudi i građana. Tokom prošle godine pregledi su izvršeni u Janji, Velikoj Obarskoj i Golom Brdu. Na području Janje na pregled je pozvano 8.235 građana starijih od sedam godina. Odazvalo se 6.834 ili u procentima 83 posto, što se smatra kao veoma uspješno. Podaci za Veliku Obarsku i Golo Brdo su u obradi, ali se zna da se veliki broj građana odazvao i izašao na pregled. U četiri mjesne zajednice u Janji otkriveno je 138 pozitivnih, koji su upućeni u Bubrežni dispanzer, gdje će se nastaviti dalja ispitivanja i liječenje.

Što je najvažnije, sredstva su obezbijeđena iz Fonda solidarnosti Republike, a akcija pregleda je dobila i punu podršku Izvršnog odbora Skupštine opštine Bijeljina. Početkom ove godine nastavljeno je sa pregledima. Obrađeno je Gornje Crnjelovo, gdje je pozvano na pregled 536 domaćinstava. Na pregled se odazvalo 502 domaćinstva, 24 domaćinstva nisu pristupili pregledu, ali će zato doći na pregled u Donje Crnjelovo, gdje upravo teku pregledi.

Tokom godine pregledi će se organizovati u Batkoviću, Vršanima, Modranu, Glogovcu, Kojčinovcu, Ruhotini, Glavičicama, Batru i Ljeskovcu. Planirano je da se ukupno pregleda 14.738 stanovnika, a cijena pregleda iznosiće 14 milijardi i 100 miliona starih dinara.

Na posljednoj sjednici Opštinskog štaba za endemsku nefropatiju zaključeno je: da se pregledi nastave planiranom dinamikom; da se u ekipi, pored laboranata, obavezno nađe ljekar, a što je najvažnije sva dokumentacija, nakon obavljenih pregleda, treba da se čuva u Bubrežnom dispanzeru, kako bi na jednom mjestu bila prezentovana u slučaju eventualne potrebe.

T.P.                                                     
                
Semberske novine,15. februara 1988. godine