IZLOŽBA SLIKA MIŠE LUKIĆA: Slikanje bez klišea :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBA SLIKA MIŠE LUKIĆA: Slikanje bez klišea


U Domu mladih u Bijeljini otvorena je izložba slika Miše Lukića, akademskog slikara koji je do sada imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a ovoga puta bijeljinskoj likovnoj publici predstavlja se nekom vrstom retrospektive svog dosadašnjeg stvaralaštva.

Na izložbi su zastupljeni radovi različitih stilova, tema i tehnike kojima se Lukić služi. Sve to, uz poneku skicu i studiju, doprinosi kompletiranju suda o stvaralačkom putu  i plodovima likovnog angažmana ovog umjetnika. 

Ipak, zbog brojnih eksperimenata, svojevrsnog ,,poigravanja’’ u odnosu prema objektu slikanja  i svjesnih likovnih ,,provokacija’’, Lukićeve slike neprestano iznenađuju posmatrača i ostavljaju u neudomuci u pokušaju da se konkretno i definitivno odredi njegova ,,umjetnička opredijeljenost’’. Uostalom, prema ličnoj ocjeni, a i po rezultatima njegovog stvaralaštva, pripadnost bilo kojoj školi, pravcu ili likovnom stilu uvijek djelimično vodi u kliše i konvencionalnost, koja nije svojstvena ovom slikaru.

Upravo ta samosvjesnost i raznovrsnost daju Lukićevim slikama poseban lični senzibilitet i dovode skoro do prepoznatljivosti. Uz eventualnu eliminaciju primjetne doze komercijalnosti, koja iako svjesna, uvijek balansira ivicom kiča, Lukićeve slike u velikoj većini predstavljaju snažna umjetnička djela, istančanog i naglašenog lirskog senzibiliteta.
                                       
D. Milošević, Semberske novine, 1. avgust 1988. godine