U SUSRET JUBILEJU SEMBERSKIH NOVINA - 40 godina postojanja i izlaženja: Dogovor puteve gradi :: Semberija INFO ::

 

U SUSRET JUBILEJU SEMBERSKIH NOVINA - 40 godina postojanja i izlaženja: Dogovor puteve gradi


Стара зграда позоришта у Бијељини
Dogovor puteve gradi

Početak 1989. godine u Bijeljini obilježen je kadrovskom obnovom u Opštinskom komitetu Saveza komunista. Predloženo je da se članstva u Komitetu oslobodi osam članova, te u Predsjedništvu komiteta tri člana. Kao preovlađujući razlozi, navodi se nespojivost obavljanja rukovodećih funkcija u državnim organima, potreba odlaska onih koji su više puta uzastopno birani u Opštinski komitet, kao i odlazak na lični zahtjev, uglavnom iz zdravstvenih razloga.

Vratimo gradu pozorište

Početkom godine ponovo je aktuelizovana inicijativa za obnovu Gradskog pozorišta. Glumci, amateri, koji su u proteklim godinama osvajali brojne nagrade na festivalima, s pravom su insistirali da im se obezbijede uslovi za normalan rad. Tražili su da im se na upotrebu preda stari magacin u Ulici Mirka Filipovića, budući Tavan – teatar, kakav mu je bio radni naziv, da se prikupe sredstva od nekoliko starih milijardi i da se renovira pomenuti objekat za potrebe pozorišta. Svoju inicijativu obrazlagali su i moralnom obavezom onih koji su 1965. godine srušili staru zgradu pozorišta, da konačno gradu vrate ono što mu i pripada.

Dogovor puteve gradi

Inicijativu za asfaltiranje puta kroz Ljeljenču pokrenuli su mještani koji žive u inostranstvu. Oni su dali najviše novca, a ostali su ih podržali u tome. Završeno je asfaltiranje 3,4 kilometra puta, dok je u 1989. godini planirano asfaltiranje 2,8 kilometara lokalnog puta. Prosječno su mještani Ljeljenče davali po 300 starih miliona dinara, dok su gastarbajteri izdvajali po 3.500 njemačkih maraka.

Dom za vješanje

Bijeljina je u rekordnom roku dobila novi film Emira Kusturice, „Dom za vješanje”, samo dvije sedmice nakon njegove svjetske premijere. Konačno se i to dogodilo: redovi za umjetničko djelo duži su nego redovi za narodni hljeb! Bijeljina je nakon šest republičkih centara dobila „Dom za vješanje“ i Bijeljinci su se preselili u bioskopsku dvoranu. Karte za svečanu premijeru razgrabljene su za tili čas, a tako je bilo i narednih dana. Zavladala je prava bioskopska groznica, a Emir Kusturica je, kao čarobnim štapićem, podigao narod na noge i doveo ga pred veliko platno gdje je prikazana njegova filmska bajka o Romima.



Izvoz brašna u Švajcarsku

Sredinom februara 1989. godine zanimljiva vijest iz bijeljinskog „Žitoprometa“, koji je u to vrijeme poslovao u sastavu Radne organizacije „Agrosemberija“. Sklopljen je ugovor o izvozu 1.000 tona brašna u Švajcarsku. Vrijednost posla iznosi 1,25 milijardi dinara. Uslov za izvoz bio je da u brašnu mora postojati neophodna količina „glutena“, kojim je brašno obogaćeno. Uz gluten, „Žitopromet“ je morao obezbijediti i adekvatnu ambalažu za pakovanje brašna za izvoz.

Porez – kamen oko vrata

U Bijeljini je 15. februara 1989. godine pred zgradom Skupštine opštine održan veliki protesni zbor poljoprivrednika zbog najavljenog povećanja poreza. Nezadovoljstvo je bilo tim veće što je 1988. godina protekla u znaku nezapamćene suše i smanjenih prinosa, te je ovo najavljeno povećanje poreza samo prelilo čašu strpljenja.

Knjiga – najbolji drug

Pokretne biblioteke, koje su osnovane u semberskim selima, potekle su iz Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ još iz perioda prije Drugog svjetskog rata. Naročito su bile aktuelne u šezdesetim godinama prošlog vijeka. Jedan od rijetkih knjigonoša, koji je decenijama bio aktivan na širenju knjige na području Velike Obarske bio je Pero Novaković.
- Oduvijek sam bio zaljubljenik u dobre knjige, a ljubav prema knjizi prenio sam i na svoju djecu“, pričao je za „Semberske“ Pero Novaković, knjigonoša iz Velike Obarske.

Stručnjak za fudbal

U Opštinskom fudbalskom savezu Bijeljina stalno zaposlenje dobio je iskusni fudbalski stručnjak, profesor  Ratko Radovanović, dugogodišnji trener svih kategorija u FK „Radnik“.



Zaposlen je na poslove „instruktora – selektora“ sa zadatkom da unapređuje stručni rad u klubovima, organizuje seminare za fudbalske trenere, obilazi klubove i pomaže im u stručnom radu, vrši selekciju kvalitetnih igrača i obavlja druge poslove s ciljem unapređenja fudbala u Semberiji.                    
                             
Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević