U susret jubileju Semberskih novina: 40 godina postojanja i izlaženja :: Semberija INFO ::

 

U susret jubileju Semberskih novina: 40 godina postojanja i izlaženja


Namet na vilajet

Početkom aprila 1989. godine Semberske pišu o novom saveznom propisu koji obavezuje semberske poljoprivrednike i stočare o obavezi obilježavanja životinja prije stavljanja u promet, odnosno prije dovoženja na pijacu. Ušne markice, stručno nazvane „zumba“, a poljoprivrednici bi to preveli na sebi razumljiv jezik – minđuša, uvedene su u junu 1988. godine, da bi godinu dana kasnije taj propis počeo da se primjenjuje u praksi. Propis je jasan, jer ima preventivnu ulogu, u smislu praćenja kretanja zaraznih bolesti, ali svaki novi propis nosi i finansijsko opterećenje. Jedna „zumba“ košta 3.000 dinara, puta toliko i toliko prasića, teladi, bikova, jaganjaca i druge sitne i krupne stoke.
 
Mnogo znoja i radosti


 
Još jedan akcijaški ispit položili su mještani Janje. Bio je to istovremeno i ispit odanosti prema svom klubu „Podrinje“, pišu Semberske u aprilu 1989. godine. Riječ je o izgradnji tribina na stadionu ovog fudbalskog kluba. Na njima ima mjesta za 1.400 gledalaca koji sjede. Tribine su koštale 23 miliona, dok je dobrovoljni rad navijača i mještana Janje procijenjen na 500.000 dinara. Uz mnogo znoja i žuljevitih ruku mještani Janje dobili su modernije uslove za praćenje fudbalskih utakmica na stadionu u svom naselju.

Isijavanje energije


 
Više mjeseci pripreman projekat bijeljinskih pozorišnih amatera „Crna rupa“, po tekstu Gorana Stefanovskog, premijerno je izvedena 30. aprila 1989. godine pred gotovo punom salom, što je inače prava rijetkost kada je bijeljinska pozorišna publika u pitanju. Ovim  pozorišnim komadom glumci „Scene“ su umnogome nadmašili nekoliko ranijih projekata i ponudili čvrstu  i zaokruženu cjelinu. Reditelj predstave, Dušan Tuzlančić, vrlo dosljedno je razvijao scensku postavku reduciranog iskaza, oslobođenog uobičajenog pozorišnog „oklopa“, što je doprinijelo da u prvi plan izbije nevjerovatna dramska gustoća teksta Stefanovskog, pišu Semberske novine.
 
 Slika vremena
 
Prvog juna 1989. godine izašao je 200. broj Semberskih novina.
- Starije za stotinu mjeseci, pametnije za dvije stotine brojeva, Semberske novine gaze svojom brdovitom stazom. I svakih petnaest dana započinju svoj klecavi , nesigurni život. Svaki put se rađaju ponovo, iz praznog papira, slažu se kao kockice nekog komplikovanog mozaika, izrastaju začuđene pred licem svojih čitalaca. I umiru kada se zaklopi posljednja stranica“, zapisao je u uvodniku  novinar i odgovorni urednik Jusuf Trbić.
 
Štrajk seljaka
 
Grupa semberskih seljaka, nezadovoljni rezultatima komasacije, krajem juna 1989. godine, proveli su, bez prekida, pet dana i noći u zgradi Skupštine opštine Bijeljina. Štrajkači su spavali u prostorijama Skupštine opštine, izražavajući na ovaj, pomalo neobičan način, svoje nezadovoljstvo. S njima su u više navrata razgovarali Bogosav Blagojević, predsjednik opštine, kao i članovi Komisije za komasaciju, ali, utisak je, nezadovoljstvo nije uklonjeno.
 
Med kao lijek


 
Posebna novost u našem gradu je novotvorena Pčelarska prodavnica u Ulici Rodoljuba Čolakovića 141, u veznom bloku.

Osim one osnovne prodajne funkcije, prodavnica ima i funkciju promovisanja alternativne medicine. Ovdje se mogu naći gotovo svi lijekovi na bazi meda, polena, mliječa, biljnih ekstrakata… Riječ je o čajevima za razne tegobe, biljnim kapima, biljnim mastima, kozmetici na bazi meda, mliječa i polena i drugim proizvodima sličnog porijekla.         

Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević