Prije 31 godinu: Ugljevik bez vode


Pokazalo se da Ugljevik nema dovoljno vode za slučaj povećane potrošnje, kako je bilo u prošlom mjesecu. Ovogodišnji period ipak je opovrgao tvrdnje da Ugljevik ima dovoljno vode za piće i da je nekoliko izvorišta sa velikim sabirnim bazenom na ,,Kosama’’ potpuno dovoljno za zadovoljavanje svih potreba za pitkom vodom.

Ovih dana Komunalna radna organizacija ,,21. decembar’’ uvela je restrikciju vode, jer mjesečna potrošnja prelazi maksimum kapaciteta. U julu ove godine potrošeno je oko 40.000 m3 vode ili duplo više od dosadašnje uobičajene potrošnje. Najveći utrošak vode imala je Radna organizacija Rudnik i termoelektrana, koja je u julu potrošila 37.000 kubika vode, a do sada je prosječno trošila 21.000 kubika.

​Ali, i stanovništvo je u proteklom periodu stalno povećavalo potrošnju vode i tako je ugroženo redovno snabdijevanje. Tokom julskih dana masovno su zalivane bašte i ,,kupani’’ automobili, što je uticalo da se dnevna potrošnja približi maksimumu. Dakle, ove godine prvi put se uvodi restrikcija potrošnje vode, a ostaje da se vidi kada će uslijediti dogradnja vodovoda, jer Ugljevik svakim danom broji sve više stanovnika.                                                           

P.L. - Semberske novine, 1. avgust 1989. godine