UDRUŽENjE POLjOPRIVREDNIKA SELA SEMBERIJE I MAJEVICE :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE POLjOPRIVREDNIKA SELA SEMBERIJE I MAJEVICE


Imamo potvrdu da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prije tri dana dalo saglasnost oko uvođenja zaštitnih mjera za domaće poljoprivredne proizvode, izjavio je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

“Jutros (četvrtak) je Ministarstvo poljoprivrede FBiH, takođe, dalo saglasnost oko uvođenja zaštitnih mjera i biće upućen objedinjen zahtjev ka Savjetu ministara BiH. Raduje nas što će to biti jednoglasno formulisan zahtjev, uz saglasnost svih poljoprivrednih udruženja u BiH. Zaštitne mjere za domaću proizvodnju, u vidu carina i prelevmana, trebalo bi u najkraćem mogućem roku da se donesu na Savjetu ministara BiH. Imamo nagovještaj da će takva odluka, koju godinama tražimo, konačno biti donesena”, izjavio je Bakajlić, naglasivši da bi konačno trebalo uvažiti zahtjeve svih poljoprivrednih proizvođača u BiH.

“Naš interes je da mi i naša djeca živimo od svog rada, da naša djeca ne odlaze u inostranstvo. Naše udruženje je za slogu, za međusobno uvažavanje i za zaštitu domaće proizvodnje. Prerađivački sektor je uradio puno toga pogrešnog, ne cijeneći i ne koristeći domaće sirovine za preradu. Uvoženo je meso nekontrolisanog kvaliteta. Žao nam je potrošača koji su morali konzumirati proizvode od sirovina sumnjivog kvaliteta, dok su se pojedinci enormno bogatili. Poljoprivrednih gazdinstava je sve manje i na području Semberije. Agrarni budžet ne pripada Vladi RS, već pripada poljoprivrednicima. Zbog toga tražimo da se ta sredstva vrate poljoprivrednicima i da se spašava što se još spasiti može”, izjavio je BD0?kajlić.

Semberija info