GRADSKA BORAČKA ORGANIZACIJA: U PONEDELjAK 29 GODINA OD OSLOBAĐANjA STANOVNIKA POTPEĆA, SMOLUĆE I TINjE :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA BORAČKA ORGANIZACIJA: U PONEDELjAK 29 GODINA OD OSLOBAĐANjA STANOVNIKA POTPEĆA, SMOLUĆE I TINjE


Gradska Boračka organizacija, obilježiće u ponedjeljak, 30. avgusta, Dan oslobađanja stanovnika Potpeća, Smoluće i Tinje, koji su na taj dan, 1992. godine izvučeni iz okruženja herojskim poduhvatom Vojske Republike Srpske, uz sadejstvo sa jedinicama MUP-a RS i borcima ovih mjesta, najavljeno je konferenciji za novinare. Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović je istakao da se bitka oslobađanja srpskog stanvništva Potpeća, Smoluće i Tinje, prije 29 godina, smatra jednom od najhumanijih koje je VRS vodila u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

-U ponedeljak, 30. avgusta u 12 časova,  na groblju u Pučilama, služiće se pomen  i obilježiti Dan oslobađanja stanovnika Potpeća, Smoluće i Tinje“, rekao je Stevanović. Podsjećamo da je oko 7. 000 srpskog stanovništva bilo u okruženju više od četiri mjeseca i izloženo stalnim napadima tzv. Armije BiH. Jedinice VRS, predvođene Gardom „Panteri“,  izviđačko-diverzantskim vodom „Crni“ i vodom policije iz Lopara,  izvršile su proboj i omogućen je prelazak na srpsku teritoriju. Poginulo  je više od 70, a ranjeno preko 200 civila i boraca. Smolućanin Milan Jokanović kaže da se i 29. godina poslije oslobođanja, sjeća svakodnevnih napada iz susjednih muslimanskih opština, Srebrenik, Tuzla, Mramor, Lukavac.

-Napadani smo i ubijani, imovina nam je uništavana. Rane ne zarastaju i sjećanja ne blijede, a boli i činjenica da za zlodjela niko nije odgovarao“, rekao je Jokanović. Sa konferencije za novinare upućen je poziv stanovništvu da u ponedeljak u 12 časova dođu na gradsko groblje u Pučilama i odaju počast poginulim borcima i civilima, jer to je, kako je naglašeno, „najmanje što možemo učiniti u znak sjećanja na žrtvu za slobodu i Republiku Srpsku u kojoj danas živimo“.

Semberija info