Prevencija je najbolji lijek protiv “tihog ubice” :: Semberija INFO ::

 

Prevencija je najbolji lijek protiv “tihog ubice”


Besplatnim preventivnim pregledima za građane i edukativnim predavanjima o sprečavanju komplikacija dijabetesa, uz podjelu zahvalnica onima koji su dali svoj doprinos radu Udruženja i očuvanju zdravlja stanovništva u proteklom periodu, Udruženje dijabetičara “Diabeta” Bijeljina obilježilo je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Ovo udruženje u proteklom periodu, a rezultati su više nego impozantni, obavilo je 8.100 preventivnih pregleda, organizovalo tridesetak velikih predavanja uz podršku “Novo Nordiska”, Bijeljinske bolnice “Sveti vračevi”, Doma zdravlja Bijeljina i Gradske uprave Bijeljina, edukovalo je 1.100 pacijenata, organizovalo 650 endokrinoloških pregleda, podijelilo 1.100 aparata i 12.000 trakica za mjerenje šećera u krvi.

Sandra Milošević, predsjednik Udruženja “Diabeta” Bijeljina istakla je tom prilikom da je dijabetes mellitus hronično nezarazno oboljenje koje karakteriše visok šećer u krvi, odnosno hiperglikemija, usljed nedovoljnom ili nikakvog lučenja insulina.
 

“U svijetu trenutno imamo 537 miliona oboljelih od dijabetesa, a procjene su da će do 2045. godine ta brojka iznositi 783 miliona. Trenutno u svijetu imamo 1,1 milion djece, odnosno mladih do dvadeset godina starosti koji su oboljeli od tipa 2, tako da umjesto tableta moraju primati insulin, je im pankreas uopšte ne funkcioniše”.

Poražavajući je podatak da u svijetu tokom jedne godine od diabetesa i komplikacija umre 6,7 miliona ljudi. Od toga polovina njih je mlađe od šezdeset godina. Iz ovoga se može vidjeti da je i pandemija virusa korona puno uticala na povećanje broja oboljelih od diabetesa.

U Bijeljini 10.000 oboljelih od diabetesa

“U Bijeljini trenutno imamo deset hiljada oboljelih od dijabetesa, od čega je 2.500 na insulinu. Podaci nisu precizni, jer nemamo registar oboljelih. U BiH imamo ukupno 399.000 oboljelih, dok u Republici Srpskoj imamo oko 100.000 oboljelih od dijabetesa. Poražavajuće je to što tip 2 dijabetesa imamo kod djece u sve većem porastu, zbog gojaznosti i nezdravog stila života”, izjavila je Sandra Milošević, uputivši tom prilikom zahvalnost bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi”, na čelu sa direktorom Zlatkom Maksimovićem, koji je pružio nesebičnu pomoć u realizaciji svih aktivnosti i ukupnom radu Udruženja dijabetičara “Diabeta”.

Prim. dr Mirjana Tekić, endokrinolog, zaposlena u Bolnici “Sveti vračevi”, govoreći o problemu hipoglikemije, istakla je da su oboljeli od dijabetesa dva puta u većem riziku da obole i od kardiovaskularnih bolesti.
 

“Neophodno je na vrijeme otkriti dijabetes, uključiti adekvatnu terapiju, kako bi se posljedice na vrijeme spriječile. Sve je više pacijenata koji se godinama liječe, ali ima i onih kod kojih nije na vrijeme otkrivena ova bolest. Hipoglikemija je akutna i ozbiljna komplikacija koja može dovesti do ozbiljnih posljedica, ukoliko se na vrijeme ne prepozna i adekvatno ne liječi. Naše pacijente upozoravamo na način ishrane, upražnjavanje fizičkih aktivnosti i korištenje adekvatne terapije”, istakla je doktorka Tekić.

Semberija Info